10:07 / 30.11.2018.

Autor: Silvana Skočajić/P.F./HRT

Za zadržavanje dobrog radnika treba još nešto osim većih plaća

-

-

Foto: - / -

Jutarnje druženje s kolegama uz kavu i zdrav doručak opušta pa je tako lakše obavljati radne zadatke. A kad se kod kuće dogodi izvanredno stanje, šefovi zbog toga ne prigovaraju. Moguće?
Veće plaće više nisu dovoljan mamac kako bi se zadržali dobri radnici, stoga im poslodavci sve više nude i druge pogodnosti. Upravo su takve tvrtke dobitnici priznanja na konferenciji „Odgovorni poslodavci za odgovorno roditeljstvo".

Posao IT konzultanta zna biti je vrlo stresan pa kada tijekom radnog vremena treba malo smiriti živce, stolni tenis dobro dođe. "Imamo i puno sportskih i drugih aktinosti koje nam olakšavaju poslovni dio, imamo running tim, košarkaški tim, nogometni tim, objašnjava Josip Kustić, zaposlenik Poslovne inteligencije.

Jutarnje druženje s kolegama uz kavu i zdrav doručak opušta pa je tako lakše obavljati radne zadatke. A kad se kod kuće dogodi izvanredno stanje, šefovi zbog toga ne prigovaraju. "Ostanak kod kuće ukoliko se dijete razboli ili morate otići kod doktora, da li trebate ranije otići s posla, obaviti nešto s djetetom ili privatno i mislim da je to jako hvale vrijedna beneficija, kaže Severina Purić, zaposlenica Poslovne inteligencije.

Ugodno i poticajno radno okruženje višestruko se vraća poslodavcima. "Raste razina zadovoljstva unutar firme i zapravo se cijela komunikcija unutar organizacije optimističnije, pozitivnije kreće nego bez takvih aktivnosti.", smatra Anita Cvetić Oreščanin, članica Uprave Poslovne inteligencije.

"Poslodavci su sve svijesniji pogotovo one industrije koje se natječu na drugim tržištima, koje su vrlo svjesne konkuretnosti i odljeva mozgova s kojima se suočavamo, rekla je Diana Kobas Dešković s Instituta "Zaposlena mama".

No, nažalost, samo 25 tvrtki iz privatnog, državnog i javnog sektora imaju certifikat koji potvrđuje stalno poboljšavanje uvjeta rada. "Uvjeti rada su nam jako bitni, ugovorili smo nekoliko desetaka milijuna kuna projekata koji će pratiti uvjete rada, posebice u sezoni zajedno sa socijalnim parternima, smatra ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Ministar najavljuje da će usklađivanje privatnog i poslovnog života biti i jedna od tema budućeg hrvatskog predsjedanja Europskim vijećem 2020.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!