Za Zagrebački holding planira se smanjenje administracije koje je 33%

10.11.2021.

16:32

Autor: Lucija Judnić/Dnevnik/P.F./HRT

Zagreb Holding

Zagreb Holding

Foto: Dnevnik / HRT

Zagrebački proračun još nije ni predstavljen, a informacije koje izlaze u javnost - danima izazivaju rekacije njegovih korisnika, ali i oporbe. I dok se revidiraju neke odluke i planiraju uštede, s drugim se korisnicima proračuna još pregovara. Jedno je sigurno - rezanja i ušteda će biti, a gdje i koliko znat će se sljedeći tjedan.

Smanjenje administracije

Prema najavama iz sindikata Zagrebačkog holdinga, nakon još jednog u nizu sastanka s novom upravom govori se o smanjenju administrativnog osoblja u svim podružnicama Holdinga. Riječ je o 750 djelatnika na rukovodećim mjestima i u administraciji koji bi najavljenom sistematizacijom trebali ili ostati bez posla ili biti prebačeni na druga radna mjesta.

- Jučer je bio sastanak između pregovaračkog odbora sindikata i pretpostavljamo pregovaračkog odbora poslodavca gdje je u jednom trenutku bilo rečeno da će se u administrativnom osoblju cijelog Zagrebačkog holdinga ići na smanjenje. Bila je rečena cifra od 750 ljudi, nekakve detalje vezano za to nemamo i nismo niti dobili. U svakom slučaju podržavamo upravu naročito u smislu radnih mjesta koja su se ovih godina gomilala, rekla je Mirjana Kaltak, predsjednica Sindikata Čistoća-Zagreb.

Odgovor ZG holdinga

Iz Holdinga, u kojem je trenutačno 5225 zaposlenih, napominju kako je u pripremi nova sistematizacija i program zbrinjavanja viška zaposlenika.

Na pismeni upit HRT-a hoće li se ići u smanjenje administrativnog osoblja te koliko je viška radnika i na koji način će se dogovarati otpremnine ako ih bude, ali i kolike su planirane uštede u Holdingu smanjenjem zaposlenih, iz ZG Holdinga su odgovorili dopisom kojeg prenosimo u cijelosti:

- Održani sastanak Uprave Zagrebačkog holdinga s članovima Sindikata dana 9.11.2021. je bio radni, a tema su bile aktivnosti koje trebamo napraviti kako bi se provele promjene koje je Uprava Društva najavila na sastanku sa sindikatima održanom prošli četvrtak (4.11.2021.). Dosta vremena je posvećeno pitanjima i odgovorima tj. razumijevanju onog što nas očekuje u narednom periodu. Vjerujemo da u sindikatima imamo socijalnog partnera koji razumije probleme u kojima se Zagrebački holding našao te da ćemo na sastancima koji slijede ostvariti dogovore u zajedničkom interesu, navode iz Zagrebačkog holdinga u odgovoru.

- Uprava Zagrebačkog holdinga već ranije najavila je prve korake u restrukturiranju poslovanja, koji će biti uključeni u novi poslovni plan Društva. Također, zajedno sa socijalnim partnerima, krenuti će u izradu nove sistematizacije rada, koja će biti osnova za utvrđivanje viška rukovodećih i administrativnih kadrova do manjka radnika na terenu, obzirom da postojeća situacija nije održiva. Naime, na temelju provedenih analiza poslova koje temeljem ugovora o radu obavljaju zaposlenici Zagrebačkog holdinga, utvrdili smo kako je broj zaposlenika koji obavljaju administrativne poslove 27% (kada se broju pridodaju i administrativni poslovi u tehničkim operacijama podružnica i povezanih društava, udio administrativnih zaposlenika se penje na 33%), ističu.

 Uzimajući u obzir da poslovanje Zagrebačkog holdinga nije digitalizirano te da je struktura Grupe kompleksna u smislu raznorodnih djelatnosti, utvrdili smo da se broj administrativnih zaposlenika u središnjim funkcijama bez digitalizacije poslovanja ne može voditi prema očekivanom standardu koji iznosi do 15%, već se očekuje udio do 19%. Napominjemo da će se tijekom izrade Programa zbrinjavanja viška zaposlenika utvrditi popis zaposlenika kojima kompanija neće moći osigurati nastavak rada u ZGH. Zaposlenici koji će biti utvrđeni kao tehnološki višak imat će pravo na otpremninu i otkazni rok u skladu s važećim Kolektivnim ugovorom, naglašavaju.

- Rezultat poslovanja planiramo popraviti kombinacijom mjera ušteda, povećanja prihoda i ostvarenja dodatne likvidnosti. Uštede je potrebno ostvarivati na svim razinama, a u planu je povećati ih korištenjem potencijala za tržišne usluge (ZG ceste, Zrinjevac, GSKG) i drugim mjerama koje ćemo predstaviti. Dodatna likvidnost osigurat će se unapređenjem sustava naplate potraživanja, ali i aktivacijom neoperativne imovine kroz prodaju ili zakup, Prema najavama iz sindikata Zagrebačkog holdinga, nakon još jednog u nizu sastanka s novom upravom govori se o smanjenju administrativnog osoblja u svim podružnicama Holdinga, stoji u pismenom odgovoru Zagrebačkog holdinga.

Manje novca za vijeće nacionalnih manjina

Uštede u gradskoj blagajni planiraju se i na račun naknada za rad vijeća nacionalnih manjina.

- Prijedlog je bio 5 milijuna kuna za rad svih nacionalnih manjina u Zagrebu. Međutim on je u međuvremenu podignut na 8 milijuna kuna, što je 3 milijuna kuna manje nego što je bio prošle godi  i to je značajna ušteda, smatra Armin Hodžić, predsjednik vijeća bošnjačke nacionalne manjine u gradu Zagrebu.

"Rezanje" i za sport

Moguće uštede i u sportu. Prema saznanjima saveza 20% manje sredstava trebalo bi se naći na njihovim računima.

- U Zagrebu da se Snježna kraljica održi na najvećem mogućem nivou kao što je i bila. To će značiti da nemamo možda najbogatije nagrade u Svjetskom kupu, u Europi i svijetu, ali pokušat ćemo napraviti da bude to na najvećem nivou, objasnio je Marko Jakopović, dopredsjednik Sportskog saveza grada Zagreba.

Ukidanje mjere roditelj-odgojitelj

Kritike i dalje stižu na najavu ukidanja mjere roditelj-odgojitelj. Aktualna gradska vlast od bivše će, sudeći po najavama, dobiti tužbu.

- Mi smo pripremili već koncept pravne pomoći roditeljima-odgojiteljima. To su sasvim sigurno njihova stečena prava koja gospodin Tomašević ne može osporiti, uvjeren je Ivica Lovrić, stranka MB 365.

Oporba čeka prijedlog proračuna

I iz oporbe čekaju prijedlog proračuna, kako bi se napokon vidjelo kome će se uzeti, a kome dati.

- S ovim potezima u zadnje vrijeme i najavama gdje se reže socijali, gdje se reže djeci, možda za škole i školske udžbenike, to nije dobro. Trebaju se naći sredstva, proračun treba pokrivati sve grane, smatra Mario Župan, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a i HSLS-a u Zagrebačkoj skupštini.

Najvažniji dokument, prijedlog proračuna, nova će gradska uprava predstaviti sljedećeg tjedna. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!