10:14 / 13.03.2018.

Autor: K.d:/HRT

Zabrinjavaju cijene hrane i komunalnih usluga, plaće u padu

-

-

Foto: - / -

Gošća Studija 4 Katarina Litva, gospodarska savjetnica Nezavisnih hrvatskih sindikata, dala je ne baš optimističan odgovor na pitanje kako će standard Hrvata izgledati do kraja ove godine.

Trećinu svog mjesečnog budžeta prosječan Hrvat izdvaja za hranu - po tome smo rekorderi u Europskoj uniji. Po osobnoj potrošnji na samom smo dnu, siromašnija od nas je jedino Bugarska. No od podataka Eurostata naše građane više zanimaju cijene na policama. A one neumoljivo rastu. Ne poskupljuje samo hrana iz mjeseca u mjesec, udar na džepove građana bit će i cijena komunalnih usluga, a moguće i transporta jer raste i cijena nafte - očekuje se 30 posto više u odnosu na prošlu godinu.

Gošća Studija 4 Katarina Litva, gospodarska savjetnica Nezavisnih hrvatskih sindikata, dala je ne baš optimističan odgovor na pitanje kako će standard Hrvata izgledati do kraja ove godine.

Govoreći o trendu cijena, gošća je istaknula da, unatoč tome što smo imali određenu deflaciju 2014., 2015. i 2016., ipak po kategorijama koje su najvažnije građanima imamo pesimističnije rezultate. Unatrag 10-ak godina opća stopa inflacije je rasla za 16,8 posto, od čega je najvažnije istaknuti da je cijena hrane rasla za 21 posto, troškovi stanovanja i potrošnja energenata za 39,1 posto. Od toga su cijene plina kumulativno rasle za više od 43 posto, opskrba vodom i razne komunalne usluge, iako im je udio u dohotku manji, porasle su za gotovo 43 posto. Očekujemo i povećanje cijena komunalnih usluga zbog razvrstavanja otpada i tu će biti velike razlike, ovisno o regiji, naglasila je.

Sve to ne bi bio problem da su paralelno rasli prihodi građana. Međutim, prema istraživanju Europske komisije, u Hrvatskoj su od 2014. do 2016. godine realne plaće padale. Mi smo jedna od tri zemlje koje su zabilježile pad plaća, kazala je Litva.

Na tržnici imate razliku cijena u gotovo 100 posto, a sve pod izlikom kvalitete, naglasila je. Službeno u 2017. cijene ribe nisu rasle, ali iz prakse znamo da je to skupa namirnica. U jednoj razvijenoj zemlji sigurno se za hranu ne izdvaja 28 posto kao kod nas – kod njih je hrana skuplja, ali imaju višestruko veća primanja, naglasila je Litva. Može se očekivati daljnji rast cijena energenata, ali i hrane, posebno voća, povrća i mesa, zaključila je Litva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!