Zabrinutost za kinesku potražnju spustila cijene nafte ispod 104 dolara

02.05.2022.

16:23

Autor: I.Z./HRT/Hina

Zabrinutost za kinesku potražnju spustila cijene nafte

Zabrinutost za kinesku potražnju spustila cijene nafte

Foto: - / Shutterstock

Cijene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima ispod 104 dolara, jer je zabrinutost za potražnju u Kini, najvećem svjetskom uvozniku, zasjenila bojazan da bi potencijalni embargo EU-a na rusku naftu ograničio opskrbu.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 3,23 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 103,91 dolar. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 3,41 dolar nižoj cijeni, od 101,28 dolara.

Tržišta su danas zatvorena u Japanu, Britaniji, Indiji i diljem jugoistočne Azije zbog državnih praznika, a pozornost je na ostalim tržištima bila usmjerena na podatak o padu aktivnosti u kineskoj industriji u travnj, drugim mjesec zaredom, zbog mjera suzbijanja Covida 19.

Aktivnost je pala na najnižu razinu od veljače 2020., kada su vlasti blokirale aktivnosti zbog prvog vala covida, a slabiji rast znači i slabiju potražnju za naftom.

- Tako snažno usporavanje, u uvjetima pucanja balona na tržištu nekretnina i zabrinutosti zbog (donedavno) pojačane regulative, moglo bi se izroditi u veliki problem za tržišta sirovina i svjetsko gospodarstvo, naveo je u bilješci Tobin Gorey iz Commonwealth Banka.

Uteg cijenama bila je i jučerašnja objava libijskog National Oila da će privremeno obnoviti aktivnosti u naftnom terminalu Zueitina, nakon što je krajem travnja proglasio višu silu na dio isporuka pod pritiskom prosvjednika koji su blokirali niz njegovih objekata.

Značajniji pad cijena ograničile su pak izjave dvojice diplomata EU-a da je Bruxelles sklon opciji zabrane uvoza ruske nafte od kraja godine, nakon razgovora sa zemljama članicama EU-a tijekom vikenda.

Mađarska i Slovačka mogle bi biti izuzete zato što su u velikoj mjeri ovisne o ruskoj nafti, dodali su dužnosnici. Komisija bi u utorak trebala objaviti novi paket sankcija Rusiji, dodaje Reuters.

Na tržište EU-a odlazi oko polovine ruskog izvoza sirove nafte, od 4,7 milijuna barela dnevno, napominje agencija. Zapadne zemlje izbjegavaju rusku naftu zbog sankcija, ali njihove pošiljke preuzima Indija, i to po znatno sniženoj cijeni, što je ublažilo utjecaj blokade na globalnu opskrbu.

Ruski je manevarski prostor za preusmjeravanje nafte u Aziju ipak ograničen, smatraju u savjetodavnoj tvrtki Rystad Energy.

- U slučaju embarga, Rusija će biti prisiljena dodatno smanjiti proizvodnju, budući da više nema skladišnih kapaciteta, dodali su.

Zbog praznika u muslimanskom svijetu Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) nije danas objavila koliko je prošlog petka stajao barel košarice nafte njezinih članica. Prošle srijede stajao je 105,33 dolara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!