Zabrinutost za potražnju spustila cijene nafte prema 82 dolara

08.03.2023.

16:42

Autor: T.V./HRT/Hina

Cijene nafte

Cijene nafte

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 82 dolara pod pritiskom bojazni da će agresivnije podizanje kamatnih stopa u SAD-u negativno utjecati na potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 91 cent nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 82,38 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 2,89 dolara.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 1,11 dolara nižoj cijeni, od 76,47 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 2,88 dolara.

Tržišta je jučer uznemirio predsjednik američkih Federalnih rezervi Jerome Powell, koji je u Kongresu izjavio da će zbog snažnih ekonomskih podataka Fed vjerojatno morati povećati kamatne stope više nego što se očekivalo.

- Izjave predsjednika Feda Powella da će kamatne stope kroz dulje vrijeme biti više prestrašile su tržišta i cijene rizične imovine, uključujući robe, oštro su pale preko noći, rekla je Tina Teng iz CMC Marketsa.

Powellov istup potaknuo je dolar, koji je dosegnuo najvišu razinu prema košarici valuta u tri mjeseca i također je zakočio cijene nafte budući da implicira slabiju potražnju kupaca s drugim valutama.

Broj zaposlenih u američkom privatnom sektoru porastao je u veljači više no što se očekivalo, signalizirajući kontinuiranu snagu tržišta rada.

Značajniji pad cijena zakočile su danas prognoze o smanjenoj opskrbi iz neovisnih proizvođača i o kontinuiranom oporavku potražnje u Aziji.

- Očekujemo nastavak oporavka potražnje u civilnom zrakoplovstvu u Kini i u susjednim zemljama, stabilizaciju industrijske aktivnosti i sporiji rast opskrbe iz zemalja izvan OPEC+ koji će dovesti do deficita na tržištu nafte prema kraju godine, napisali su analitičari Barclaysa.

Pozornost trgovaca sada se okreće službenim podacima o zalihama u SAD-u, nakon što su jučer objavljeni podaci Američkog instituta za naftu (API) pokazali da su u prošlome tjednu zalihe sirove nafte pale po prvi puta u 10 tjedana, za 3,8 milijuna barela, prema tržišnim izvorima.

Analitičari su u anketi Reutersa prognozirali da će izvješće pokazati skroman rast. No, zalihe benzina porasle su za 1,8 milijuna barela, a zalihe derivata poput lož ulja za oko 1,9 milijuna barela, navode izvori.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je u odvojenom izvješću da je u utorak cijena barela košarice nafte njezinih članica pala 22 centa, na 84,37 dolara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!