Uoči jeseni zabrinutost zbog ruskog plina

30.08.2022.

19:55

Autor: Željko Raić/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Ruski plin - ilustracija

Ruski plin - ilustracija

Foto: Dado Ruvic/Illustration/File Photo / REUTERS

Je li Europa spremna za zimu, ima li dovoljne zalihe plina i - ono najvažnije - postoji li alternativa ruskom plinu? Pitanja su to bez odgovora, i izazivaju zabrinutost, baš kao i vijest iz Moskve. Naime, ruski plinski div Gazprom sutra će zaustaviti isporuku prirodnog plina Europi plinovodom Sjeverni tok 1. Službeni je razlog servisiranje postrojenja, no analitičari tvrde da je riječ o novom pritisku iz Moskve.

Unija opet podijeljena - neke zemlje potpuno ovisne o ruskom plinu, neke imaju alternativna rješenja, no zajednička politika o suradnji na smanjivanju ovisnosti ipak koliko-toliko na djelu. Poljaci, primjerice, vrlo odgovorni u skladištenju plina - spremnici puni 100 posto. Nijemci odmah iza njih, ipak su oni najveći europski potrošači.

- Za razliku od prošle godine, naša skladišta popunjena su više od 80 posto, i svakog ih dana dopunjavamo. Moramo biti spremni za zimu i bit ćemo spremni. Moramo promijeniti zakone i vratiti se ugljenu kako bismo smanjili ovisnost o ruskom plinu, ističe njemački kancelar Olaf Scholz.

Pariz pokušava pregovarati s Moskvom o nastavku isporuke plina, no postoje veliki problemi - čini se nerješivi, pa je Gazprom od početka tjedna znatno smanjio isporuke Francuskoj.

- Europa mora zajednički reagirati jer samo tako uspjet ćemo odgovoriti na moguću nestašicu plina ako Moskva zaustavi isporuku, rekla je francuska premijerka Elisabeth Borne.

Najavljeno trodnevno zatvaranje plinovoda Sjeverni tok izaziva veliku zabrinutost u Europi, jer postoji mogućnost da ruska pipa ostane zavrnuta do daljnjeg.

- Jamčimo daljnju isporuku, iako su zbog sankcija nastali problemi pa se plinovod mora servisirati. Ali vjerujte, nema nikakvog razloga da Rusija ne ispuni svoje obveze u isporuci plina drugim zemljama, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Bugarska u velikim problemima, već je mjesecima dotok plina iz Rusije obustavljen. Tehnička vlada pregovara i s Moskvom - neuspješno, ali i s drugim zemljama. Alternativa je ukapljeni plin iz Grčke.

- Naš je jedini zadatak osigurati plin bez obzira na sve, ali pritom moramo paziti da cijena ne bude previsoka, ističe bugarski predsjednik Rumen Radev.

I Mađarska ovisna o ruskom plinu, jer alternativni pravci opskrbe u ovom trenutku nisu dostatni da zadovolje potrebe te zemlje.

- Sviđalo se to drugima ili ne, mi moramo nastaviti razgovore s Rusijom o redovitoj isporuci plina našoj zemlji, ističe mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijarto.

Šefica Komisije i dalje je uvjerena u ispravnost europske politike prema Moskvi. Jer plin ne smije postati sredstvo ucjene.

- Era opskrbe Europe ruskim fosilnim gorivima je završena. Slobodni smo, nema više ucjena, počinje vrijeme energetske neovisnosti, a prvi je korak neovisnost o ruskim energentima, ističe predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

No dalek je put do ostvarenja tog cilja, ruski je plin još itekako potreban europskoj industriji i kućanstvima, a alternativnog rješenja zasad nema. Jer ne zaboravimo, nema tog europskog političara koji nije pozvao na štednju plina i upozorio na moguće probleme s grijanjem ove zime.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!