18:13 / 05.10.2020.

Autor: Žana Ljuština/Panorama/IMS/HRT

Zadar kao matična luka za kruzere?

-

-

Foto: - / -

Zimovanje brodova, tzv. "lay up" postaje važan segment poslovanja Lučke uprave Zadar.
U zadarskoj luci Gaženica ove će godine prezimiti dva kruzera. Nakon katastrofalne 'cruising' sezone, zbog pandemije, zimovanje brodova, tzv. "lay up" postaje važan segment poslovanja Lučke uprave Zadar.

'Marella Dream', putnički  brod dug 240 metara u zadarskoj luci Gaženica ostat će do proljeća. To znači da će na njemu zimu provesti i 70-ak članova najnužnije posade te da je u slučaju bilo kakve opasnosti brod u svakom trenutku spreman isploviti.

➡️ Kruzeri i virus, opasan spoj
➡️ Dubrovčani podijeljeni oko prihvata kruzera

- Momentalno je u Europi na 'lay up-u' 167 kruzera, od toga ih je samo četiri u Hrvatskoj - dva u Zadru, jedan u Dubrovniku i jedan u Rijeci, kaže ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić.

Malo, jer samo zadarska luka spremna je prihvatiti četiri kruzera. U trenutku kada u Lučkim upravama nema nikakvih drugih prihoda, svaki je brod dobrodošao. 

Zadar kao matična luka za kruzere

Inače, drugi od dva zadarska kruzera 'Marella Disocery' trenutačno nije privezan u zadarskoj luci jer, po pravilima poslovanja, brodovi povremno isplove radi ispitivanja postrojenja, ali i kako bi se opskrbili gorivom.

- Sve se nalazi u graničnoj zoni. Imamo svu logistiku spremnu za taj dio posla, a ono što nas najviše obvezuje je - da putem 'lay up-a' brodari upoznaju prednosti naših terminala, pozicije Zadra, blizinu aerodroma i autoputa, dodaje Škifić.

Jedini je to put, smatraju u zadarskoj Lučkoj upravi da jedna od najmodernijih luka na Sredozemlju konačno postane i matična luka za kruzere.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!