Zadar: pomoć obrtnicima i poduzetnicima u pandemiji

16:49 / 14.04.2021.

Autor: Žana Ljuština/Regionalni dnevnik/IMS/HRT/M.N.

Krediti za zadarske poduzetnike

Krediti za zadarske poduzetnike

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Grad Zadar pomaže poduzetnicima i obrtnicima u pandemiji. COVID 19 - Zajam za investicije i COVID 19 - zajam za očuvanje likvidnosti, dva su nova financijska instrumenta Grada Zadra za kreditiranje poduzetništva i obrta.


Olakšati poslovanje i sačuvati radna mjesta, najvažnije su zadaće mjera pomoći malim i srednjim poduzetnicima i obrtnicima. A takvih je u Zadru najviše. Zajam za investicije i zajam za očuvanje likvidnosti, dva su programa pomoći.


"Ukupni kreditni potencijal oba programa je 200 milijuna kuna. Kod ugovorenih 7 banaka kamate se kreće od 2,5 do 3 posto, od čega 1 posto pokriva gradski program", kaže zadarski gradonačelnik Branko Dukić.


Nove mjere male poduzetnike i obrtnike stavljaju u povoljniji položaj na tržištu. "To je veliko financijsko olakšanje za svaki od ovih subjekata , od 20 tisuća kuna na više, što nije mala stvar", rekao je predsjednik Gospodarske komore Zadarske županije Denis Ikić


Visina kredita kreće se u rasponu od 100 tisuća do 2 milijuna kuna.


"Zajmovi se kreću u rasponu od 100 tisuća do milijun kuna za kredite za likvidnost, te od 200 tisuća do 2 milijuna za kredite za investicije", pojasnio je pročelnik UO za gospodarstvo Grada Zadra Ivica Katić.


Pohvalio se zadarski gradonačelnik da su i do sada pomagali poduzetnicima pa je, kaže i zbog toga u Zadru danas tisuću zapslenih više nego lani u isto vrijeme. 


"Nadam se da će načlnici i gradonačlnici ostalih sredina imati sluha za svoje obrtnike pa nešto slično pokušati u svojim sredinama", dodao je predsjednik Obrtničke komore Grada Zadra Ante Lukačić.


Javni poziv sa svim detaljima trebao bi biti objavljen - već sutra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!