Zagreb Design Week - povezanost dizajna s industrijom namještaja

23.09.2021.

07:00

Autor: HRT/Dnevnik/IMS/Dijana Kovaček

Zagreb Design Week

Zagreb Design Week

Foto: HRT / Dnevnik

U zagrebačkom Tehničkom muzeju održava se 8. Zagreb Design Week - prepun izložbi, predavanja, filmskih projekcija i glazbe. Važno mjesto na "dizajnerskom tjednu" zauzima i povezanost dizajna s industrijom namještaja u Hrvatskoj, gdje je sve više pozitivnih primjera takve suradnje.

Dizajneri i proizvođači namještaja moraju usko surađivati ako žele uspjeh na globalnom tržištu - kaže svjetska dizajnerska zvijezda Giulio Cappellini.

U proizvodnji namještaja važna je kvaliteta materijala, kvaliteta izrade, ali suvremeni dizajn dodana je vrijednost, pogotovo u današnjem svijetu velike konkurencije proizvođača, rekao je Giulio Cappellini, umjetnički direktor talijanske dizajnerske tvrtke Cappellini.

Da je dizajn namještaja iznimno važan za izvoz na čak 60 tržišta, dobro znaju u tvrtki Prostorija.

- Prije 10 godina kad smo počinjali, znali smo da želimo kvalitetan namještaj, on mora biti kvalitetan i mora imat identitet, a da bi imali identitet i autentičnost, dizajn je nazaobilazan, moramo imat svoj originalan dizajn i od početka smo imali suradnju s dizajnerima, koji su nas danas doveli tu gdje jesmo, odnosno uspješno smo rasli, rekao je Tomislav Knezović, direktor i vlasnik Prostorije.

Povezanost industrije namještaja i dizajna ključ je uspjeha, svjesni su u Udruzi poslodavaca.

- To je ono što daje novu vrijednost, što daje cijenu , što daje prepoznatljivost, a da bi to bili moramo biti brendirani, a brendirani ne možemo biti bez potpisa i inovativnosti koje nose dizajneri, ističe Ivić Pašalić, predsjednik HUP-ove Udruge drvne i papirne industrije.

U hrvatskoj drvoprerađivačkoj industriji proizvodnja namještaja sudjeluje samo manjim dijelom, no statistički se pokazatelji popravljaju, a izvoz namještaja raste, kaže ministrica poljoprivrede.

- Valja pošteno reći da još uvijek je taj tempo sporiji nego u drvoprerađivačkoj industriji, a svakoj javnoj upravi je stalo da podrži upravo one koji, kao što sam već naglasila stvaraju brže dodanu vrijednost, bez dizajna, bez kreativnosti to nije moguće, rekla je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

Tema ovogodišnjeg Zagreb Design Week je otpornost, a traje do nedjelje, 26. listopada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!