Zagreb je treći najbolji glavni grad za turiste u Europi

02.08.2023.

14:49

Autor: HRT/Hina

Zagreb

Zagreb

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

U Zagrebu je u srpnju ostvareno 12% više turističkih dolazaka i 7% više noćenja nego u srpnju lani, a rast je zabilježen i u prvih sedam mjeseci - u dolascima za 25%, a u noćenjima za 17%, podaci su Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ).

Tako je u srpnju u Zagrebu ostvareno 144.910 dolazaka i 265.113 noćenja, što predstavlja porast od 12% u dolascima i 7% u noćenjima, u usporedbi s istim lanjskim mjesecom, navodi se u priopćenju.

U srpnju su, uz domaće goste, najviše noćenja ostvarili gosti iz SAD-a, a slijede ih gosti iz Njemačke, Velike Britanije, Francuske i Italije.

U dolascima su, od stranih gostiju, na prvih pet mjesta gosti iz Njemačke, SAD-a, Francuske, Velike Britanije te Nizozemske.

- Turistički rezultati u Zagrebu sjajni su ne samo za srpanj, već i za, ukupno, prvih sedam mjeseci ove godine, kazala je direktorica TZGZ Martina Bienenfeld.

Od siječnja do sada, kako je navela, u Zagrebu je ostvareno 25% više dolazaka (678.857) te 17% više noćenja (1.364.491) u usporedbi s lanjskom godinom.

- Posebno veseli činjenica da su gosti iz SAD-a prvi po zabilježenim rezultatima što je efekt i naših promotivnih aktivnosti na američkom tržištu, a posebno suradnje s USTOA-om, udruženjem Virtuoso te platformom Smithsonian, izjavila je Bienenfeld.

Zagreb - 3. najbolji glavni grad za turiste u Europi


Bienenfeld je istaknula i kako je objavljeno istraživanje portala VisaGudie.World prema kojem je Zagreb zauzeo treće mjesto kao najbolji glavni grad za turiste prema parametrima sigurnosti, poznavanja engleskog jezika, cijenama, itd.

- Ovakve vijesti, uz dosadašnje rezultate, itekako ulijevaju optimizam te očekujemo daljnji pozitivan nastavak turističkih rezultata u glavnom gradu Hrvatske, rekla je Bienenfeld.

Kako se navodi u priopćenju, istraživanje "Europe's Best Capital Cities to Be a Tourist in" je dostupno na: https://visaguide.world/news/europes-best-capital-cities-to-be-a-tourist-in/ , a Zagreb se prema ukupnim rezultatima nalazi na u samom vrhu, odmah iza Amsterdama i Rima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!