11:29 / 03.11.2020.

Autor: Dijana Kovaček/T.V./Dnevnik/HRT

Zagrebačka banka kažnjena s 33 milijuna kuna

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

To je najveća novčana kazna ikad izrečena kreditnoj instituciji u Hrvatskoj.
Zagrebačka banka kažnjena je s 33 milijuna kuna jer od početka 2017. pa gotovo do kraja 2019. nije imala djelotvorno uspostavljen sustav za nadzor i sprečavanje pranja novca i financiranje terorizma. To je do sada najveća novčana kazna nekoj banci za prekršajnu odgovornost.

➡️
Otvoreno: Što se događalo u Zagrebačkoj banci?
➡️ Bez potvrde o pranju novca u Zagrebačkoj banci
➡️ Ostavke u Zagrebačkoj banci 
➡️ Predsjednik Uprave Zagrebačke banke dao ostavku

U medijima se nagađalo da je zbog toga s čela Uprave odstupio njezin predsjednik i još nekoliko članova. U banci priznaju pogrešku, a kazna će im biti smanjena na 22 milijuna jer će, najavljeno je, biti plaćena u kratkom roku.

U Zagrebačkoj banci HNB je tijekom nadzora otkrio 11 prekršaja - od procjene rizika poslovnih odnosa, preko identificiranja sumnjivih transakcija do njihove prijave Uredu za sprečavanje pranja novca. Također, kažu u HNB-u, zakazao je sustav dubinske analize te unutarnje kontrole.

- Radi se o ogromnom broju transakcija, i njih nije moguće nadzirati bez odgovarajućih softverskih rješenja. Međutim isto tako znamo da je to uvijek stvar neke kombinacije i softverskih rješenja i ljudi koji provode nadzor, tako da je nemoguće reći da je to samo jedno ili drugo i obično se govori o kombinaciji propusta, rekao je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Zagrebačka banka, nakon nadzora HNB-a, provela je potpunu reorganizaciju poslovanja i povećala svoje kapacitete za sprečavanje pranja novca.

- Cjelokupni set od 75 mjera koje je Zagrebačka banka identificirala, a HNB naložio, u potpunosti je proveden 3 mjeseca prije roka zadanog od strane HNB-a, priopćeno je iz Zagrebačke banke.  

Sporna je takozvana talijanska tipologija prema kojoj se novac, bez jasne ekonomske podloge, doznačuje na račune stranaca, te zatim podiže s računa.

- Ne znači da se radi o pranju novca, nego samo o tome da banka nije provela dodatne aktivnosti dubinskih analiza koje smatramo da se trebaju  u takvim situacijama provesti, kaže Vujčić.

Je li doista bilo pranja novca  te ima li u ovom slučaju ne samo prekršajne nego i kaznene odgovornosti, odlučit će, kaže Vujčić, druge institucije zadužene za sprečavanje pranja novca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!