16:31 / 12.12.2018.

Autor: HRT

Zagrebačka burza dodijelila nagrade za 2018.

Zoran Stanković, potpredsjednik Atlantic Grupe za za financije (foto: Josip Regovic/PIXSELL)

Zoran Stanković, potpredsjednik Atlantic Grupe za za financije (foto: Josip Regovic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Nagradu za dionicu s najvećim prometom dobila Valamar Riviera, a najveći rast cijene u ovoj godini imala je dionica Atlantic Grupe.
Kriza u Agrokoru i u ovoj je godini negativno utjecala na promet i cijene dionica na Zagrebačkoj burzi. I dok je lani promet dionicama bio velik, ove je godine smanjen za oko 24 posto, a index Crobex od početka godine pao je više od 7%. No i u takvim uvjetima ima dionica koje su, zbog odličnih rezultata kompanija, ostvarile zavidne rezultate i nagrade Zagrebačke burze.

Na Zagrebačkoj burzi u ovoj su godini najbolje prošle dionice turističkih i prehrambenih tvrtki. Najveći je rast cijene ostvarila dionica Atlantic grupe, čak 30-tak posto, i viša je nego ikada dosad.

Profitabilnost je na nivou očekivanja sa značajnim rastom u odnosu na dosadašnje rezultate koji su već bili dobri, financijska stabilnost bolja nego ikad, zaduženost bolja nego ikada, stvarno jedna odlična godina koja prilazi kraju a očekivanja za iduću vjerujem jednako dobra ako ne i bolja od ove, izjavio je Zoran Stanković, potpredsjednik Atlantic Grupe za financije.

Dionica Valamar Riviere imala je najveći promet te je nagrađena i kao dionica godine prema izboru javnosti. Sve je to rezultat rasta i ulaganja.

U zadnjih nekoliko godina uložili smo preko 5 milijardi kuna u različite projekte što nas zapravo čini razmjerno sigurnima da ćemo u buduće izazove i potencijalne krize uspješno prebroditi, kaže Marko Čižmek, član Uprave Valamar Riviere.

Zbog Agrokora je poljuljano povjerenje investitora u transparentno izvještavanje kompanija. Stroža kontrola financijskih izvješća nova je praksa i u Hrvatskoj, ali i u Eurospkoj uniji.

Dolazak novih kompanija na burzu zasigurno bi vratio interes ulagača. Za daljnji razvoj tržišta bitna je i edukacija građana i investitora, ali i nastavak gospodarskog rasta u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!