16:38 / 06.11.2019.

Autor: Matea Krmpotić/V.K./HRT

Zagrebački Sajam poslova: Velik interes mladih

-

-

Foto: - / -

Zagrebački Sajam poslova ove je godine posjetilo više od 5 tisuća nezaposlenih građana.
Zagrebački Sajam poslova ove je godine posjetilo više od 5 tisuća nezaposlenih građana. U Pučkom otvorenom učilištu, poslodavci su nudili slobodna radna mjesta, primali životopise te razgovarali s potencijalnim radnicima.

Među velikim brojem posjetitelja ističu se mladi ljudi u potrazi za poslom.

- Prijavljena sam na burzu rada u Zagrebu. Savjetnica me poslala na sajam. Završila sam 3 godine fakulteta, prvostupnik sam ekonomije i tražim posao, rekla je Antonija Vučić.

U Hrvatskoj je, prema podacima Zavoda za zapošljavanje, 122.800 nezaposlenih. Trenutačno se nudi 12 tisuća radnih mjesta.

- Zanimanja koja uvijek nedostaju su vozači, konobari, skladištari, elektronika zanimanja i tehnička, rekao je Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje.

Ove godine na sajmu 91 poslodavac traži potencijalnog radnika iz različitih djelatnosti.

- Traži se od niže kvalificirane radne snage, do visoke kvalificirane. Poslodavci danas ovdje nude oko 1000 slobodnih radnih mjesta, naglašava Marija Halić, predstojnica zagrebačkog Regionalnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Posjetitelje najviše zanimaju uvjeti rada i plaća. Poslodavci, s druge strane, ne gledaju samo iskustvo, iako je i ono vrlo važno.

- Na prvi kontakt  je važno kod kandidata otvorenost. U razgovoru s njima osjetite što ih zapravo zanima i u kojem smjeru bi oni išli, govori Daniela Okičan, poslodavka- izlagačica.

Većina nezaposlenih posjetitelja radila bi bilo što - ako to znači siguran posao i stalna primanja za dostojanstven život.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!