Zaher: Ne vjerujem da će se iskoristiti dvojno iskazivanje za dizanje cijena

04.09.2022.

22:55

Autor: Marina Ninković/Dnevnik/IMS/HRT

Josip Zaher, potpredsjednik HGK

Josip Zaher, potpredsjednik HGK

Foto: Dnevnik / HTV

Od ponoći na snagu stupa obveza dvojnog iskazivanja cijena. Trgovci su za to spremni već tjednima. Josip Zaher, potpredsjednik HGK-a za trgovinu i financijske institucije, izjavio je za HTV da će svi artikli u ponedjeljak morati imati cijene i u kunama i u eurima. Istaknuo je i kako ne vjeruje da će itko iskoristiti promjenu kune u euro za dizanje cijena. 


Sutra ulazimo u završnu fazu velikog nacionalnog projekta zamjene kune eurom. Na svim artiklima ugledat ćete duplu cijenu - i u eurima i u kunama, kazao je Josip Zaher.

Ova prilagodba iziskivala je i dodatne troškove. Dogovoreno je da svaki gospodarstvenik snosi trošak u dijelu svog operativnog poslovanja, rekao je Zaher i dodao da je to uključivalo prilagodbu informatičkih programa, edukaciju ljudi i slično.

U nekim neprehrambenim trgovinama cijene su sada više i zaokružene su u korist eura. BIlo je i situacija da su poskupjeli svi artikli odjednom i to čak po dvoznamenkastoj stopi. Zaher za takve slučajeve ne zna, ali dopušta da postoje iznimke.

- Mi smo otvorena tržišna ekonomija. Imamo slobodno formiranje cijena i svatko je mogao raditi s cijenama što je htio u ovome razdoblju. Ne vjerujem da će itko iskoristiti promjenu kune u euro kao dizanje cijena, izjavio je.

Potpredsjednik HGK-a istaknuo je da je usvojen Etički kodeks, kojega je prihvatilo nekoliko stotina gospodarskih subjekata. Njime jamče da će, u skladu sa zakonom, pristupiti zamjeni i preračunavanju cijena.

- Potpisnici Etičkog kodeksa daju garanciju da će fer, na pravi način i po zakonu pristupiti isticanju i preračunavanju cijena. S današnjim danom je više od 700 gospodarskih subjekata pristupilo i zatražilo pristup Etičkom kodeksu. Najviše ih je u trgovini i trgovačkim društvima. Grad Zagreb prednjači jer ima najviše trgovaca. Vjerujem da će se to fer i pošteno, kao što i Etički kodeks kaže, do kraja provesti, kazao je Josip Zaher.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!