13:36 / 12.05.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

"Zahtjev za plaćanjem u rubljima neće omesti opskrbu ruskim plinom"

Talijanski premijer Mario Draghi

Talijanski premijer Mario Draghi

Foto: Leah Millis / REUTERS

Zahtjev Moskve da europski kupci ruski plin plaćaju u rubljima neće dovesti do prekida u opskrbi, uvjeren je talijanski premijer Mario Draghi, ustvrdivši da je većina uvoznika već otvorila račune radi plaćanja plina u ruskoj valuti.


Rusija je potkraj ožujka odredila da kupci iz "neprijateljskih zemalja" moraju otvoriti račune u Gazprombanci i plaćati plin u ugovorenoj valuti, uglavnom eurima i dolarima. Banka ih zatim prodaje na dražbi na Moskovskoj burzi i uplaćuje rublje dobavljaču plina Gazpromu.

Europska komisija upozorila je kupce u EU-u da bi prihvaćanjem ruskog zahtjeva možda prekršili sankcije uvedene Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, sugerirajući im da inzistiraju da su njihove ugovorne obaveze ispunjene uplatom ugovorenih valuta na račun u Gazprombanci.

Bruxelles još nije objavio konačno službeno mišljenje o ruskom zahtjevu.

- Prilično sam siguran da neće biti problema u opskrbi, i to iz "smiješnog razloga" - nejasnih pravila nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači, izjavio je jučer talijanski premijer tijekom posjeta SAD-u.

- Nije službeno objavljeno što predstavlja kršenje sankcija, nitko nikada nije ništa rekao o tome krši li plaćanje u rubljima sankcije ili ne, kako su ta plaćanja organizirana, tako da je to siva zona, dodao je talijanski premijer.

Rekao je kako vjeruje da je najveći uvoznik plina u Njemačkoj već platio u rubljima, ne rekavši o kojoj je tvrtki riječ.

- Zapravo, većina uvoznika plina već je otvorila račune u rubljima u Gazpromu, dodao je, misleći na novi ruski mehanizam plaćanja.

Italija je prošle godine 40 posto uvezenog plina nabavljala u Rusiji i hitno traži alternativne dobavljače, napominje Reuters.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!