Zahuktava se proljetna sjetva

15.03.2021.

20:45

Autor: Plodovi zemlje

Proljetna sjetva

Proljetna sjetva

Foto: Sanja Najvirt/Plodovi zemlje / HRT

Sijačice na velikim parcelama nadomak Kutjeva - u punom pogonu. Privodi se kraju sjetva ranih proljetnih kultura otpornih na hladne intervale i smrzavice koje nisu rijetke u ožujku. Uvjeti za sjetvu kažu u kutjevačkom Ratarstvu - idealni.Galerija
Proljetna sjetva, Foto: Sanja Najvirt/Plodovi zemlje/HRT
Proljetna sjetva, Foto: Sanja Najvirt/Plodovi zemlje/HRTproljetna sjetva, Foto: Sanja Najvirt/Plodovi zemlje/HRT

- To je uglavnom jari ječam, jari, stočni grašak, zob. Sjetva je obavljena u optimalnim rokovima, govori Ivan Đurić, voditelj PJ Ratarstvo Kutjeva d.d.

A već početkom idućega mjeseca sjetva će se razmahati. Kreću udarne proljetne kulture - kukuruz, soja...

- Glavne udarne kulture su merkantilni i sjemenski kukuruz te soju. S njima krećemo u sjetvu odmah iza Uskrsa, a plan je da zasijemo oko 2400 hektara tih kultura - kukuruza 1300 i soje 1000 do 1100 hektara, naglasio je Đurić.

Sjetvu ranih kultura završila su i obiteljska gospodarstva koja žive od ratarske proizvodnje.

- Završili smo sjetvu jarog ječma, sad je u tijeku zatvaranje proljetne brazde i znači za koji dan idemo u prihranu i to drugu pšenice i uljane repice, a onda priprema za sjetvu kukuruza soje i suncokreta, rekao je Josip Šojić iz Pleternice.

- Što se tiče očekivanja za ovu ratarsku proizvodnu godinu teško je to reći jer uz pravilne agrotehničke mjere i poštivanje rokova, uvelike sve ovisi o vremenskim uvjetima. Ako se ponovi godina na razini lanjske mi bi bili jako zadovoljni, istaknula je Jasmina Sertić, voditeljica Kooperacije biljne proizvodnje Kutjeva d.d.

Jer lanjski su urodi bili prvorazredni. Desetak tona suhog kukuruznog zrna na hektar, soje - četiri tone. Pratila ih je i dobra otkupna cijena. Zato je ovaj ratar baš te dvije kulture odlučio isključivo ostaviti za proljetnu sjetvenu sezonu.

- Sa sjetvom krećemo 10. travnja. Sijemo samo soju i kukuruz, govori Nikica Marić iz Alaginaca.

Pa traktori i sijačice zasad miruju na dvorištu. Sjeme i gnojiva su u skladištu, nabavljeni na vrijeme zahvaljujući predujmu potpora koji je država na račune poljoprivrednicima uplatila početkom veljače. Dok čeka sjetvu, valja obaviti zaštitu naše važne ozimine - uljane repice. Štetnici se već pomaljaju na mladoj biljci i to prva - pipa.

- Pipe sam primijetio krajem veljače kada su bile visoke temperature. Čekam da temperatura ponovno krene u plus, onda ćemo prskati i to prvo pipu, ima je, ali trenutačno ne radi štetu, kazao je Marić.

- Kritičan broj je jedna mala pipa na četvorni metar. Kod velike pipe negdje 6 do 8 komada na metar kvadratni ili jedna na pet biljaka. To su neki kritični brojevi kada bi trebali ljudi već debelo planirati zaštitu, naglašava Ivan Han iz Ministarstva poljoprivrede.

Na poljima uljane repice kutjevačkog Ratarstva već su jednu zaštitu odradili protiv velike i male pipe. S toplim danima napada najopasniji štetnik na repici - sjajnik.

- Ono što nam slijedi je zaštita protiv repičinog sjajnika koji pravi stvarno velike štete, a pogotovu ove godine kada smo u problemu s izborom sredstava za zaštitu bilja, rekao je Đurić.

- Prva prihrana je odrađena, predstoji druga prihrana ozimih usjeva, u tijeku je zaštita herbicidima protiv korova, kako uljane repice tako i ozimih žitarica, govori Jasmina Sertić, voditeljica PJ Kooperacija biljne proizvodnje Kutjeva d.d.

Jer iako je iz zime ova pšenica izišla snažna i u dobroj kondiciji, kao i svi zimski usjevi - gladna je, a time i podložnija bolestima. Već formira klasiće, prihrana će intenzivirati porast i ojačati biljku, a zaštita suzbiti korove.

Pripreme za novu sjetvenu rundu - privode se kraju. Krajnji je rok za zatvaranje zimske brazde - podsjeća struka.

- To je odlična sjetva. Radi se o tome da je površinski sjetveni sloj ima idealnu vlagu tako da ratari s jednim prohodom sjetvospremačice mogu idealno pripremiti zemlju da bude orašasta, praškasta da se može fino posijati. To je garancija dobrog sklopa, a to je sve važno naravno i za krajnji rezultat, istaknuo je Han.

Iako je nezahvalno prerano prognozirati - bude li nebo naklonjeno ratarima s dovoljno oborina i sunca, većih problema ne bi smjelo biti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!