17:42 / 28.09.2020.

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/IMS/M.M./HRT

Zakon o radu - koliko različitih tvrtki i djelatnosti, toliko i problema

-

-

Foto: - / -

Tvrtke okupljene u Hrvatskoj gospodarskoj komori žele bolje regulirati i rad nedjeljom te fleksibilnije otpuštanje i zapošljavanje.
Zakon o radu, minimalna plaća, rad nedjeljom - mnogo je tema u posljednje vrijeme o kojima Vlada razgovara sa sindikatima i poslodavcima, jer u pripremi su nova zakonska rješenja. Tvrtke okupljene u Hrvatskoj gospodarskoj komori žele bolje regulirati i rad nedjeljom te fleksibilnije otpuštanje i zapošljavanje, ali traže i proširenje djelatnosti kojima država daje financijsku potporu za očuvanje radnih mjesta ugroženih pandemijom.

Koliko različitih tvrtki i djelatnosti, toliko i problema. U trgovini je trenutačno najhitnija tema reguliranje rada nedjeljom. U KTC-u od početka godine nijednu nedjelju nisu radili.

- Ne samo da smo nadoknadili promet koji smo radili nedjeljom i blagdanima prošle godine, a koji je bio oko 55 milijuna kuna, nego smo preko 40 milijuna kuna ovog trenutka u plusu, kaže Ivica Katavić, predsjednik Uprave KTC-a i Udruženja trgovine HGK.

Cestovni prijevoznici smatraju da je primjerice beneficirani radni staž vožača kamiona ostatak starih vremena.

- Uvjeti što se tiče ergonomije tehnike, prometne sigurnosti su se vrlo izmjenili u odnosu na prije nekoliko desetaka godina kada je taj zakon iz bivše države donešen, rekao je Darko Vukadinović, Udruženje cestovnog teretnog prometa HGK.

Hrvatska treba jednostavnije i modernije radno zakonodavstvo, i za rad od kuće, ali i za otkazivanje ugovora o radu - smatraju u Komori. Od Vlade traže i da se potpore za očuvanje radnih mjesta prošire i na nove sektore.

- Prerađivačka industrija, tekstilna industrija i neke niskoprofitabilne industrije na koje je utjecaj Covida bio značajniji nego naprimjer neke tvrtke koje su u proizvodnji hrane, kaže Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

Pojedine su iznimke moguće, kažu u Vladi, ali ne i širenje potpora na cijele (sve) sektore.

- Imali smo već nekakve intervencije od malih suvenirnica, malih trgovina u turističkim mjestima koje zaista imaju objektivne okolnosti, razmatramo hoćemo li eventualno proširivati mjere u tom kontekstu, ali generalno sektorski u nekom sektoru - to ne planiramo, kaže Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

U Vladi smatraju da su skraćivanjem radnog vremena, mjerama za mikropoduzetnike te za očuvanje radnih mjesta zasad učinili dovoljno, no razmotrit će, kaže Aladrović, sve kako bi pomogli poduzetnicima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!