08:33 / 08.11.2018.

Autor: HRT

Zalihe industrijskih proizvoda porasle na mjesečnoj i godišnjoj razini

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Foto: - / -

Prema glavnim industrijskim grupacijama najviše su na mjesečnoj razni povećane zalihe energije, za 15,7%.
Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima bile su u rujnu 1% više u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjoj razini povećane 1,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), najviše su na mjesečnoj razni povećane zalihe energije, za 15,7%. Zalihe kapitalnih proizvoda bilježe rast od 1,2%, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,6% i intermedijarnih proizvoda za 0,1%. Zalihe netrajnih proizvoda za široku potrošnju su istodobno smanjene za 1,4%.

Na godišnjoj su razini, pak, zalihe energije povećane za 36,1%, intermedijarnih proizvoda za 5,7% i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 5,6%. Zalihe kapitalnih proizvoda su pak smanjene za 20,4%, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 6,1%.

Promatrano po područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD), zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju rujna su u usporedbi s mjesecom ranije u prerađivačkoj industriji porasle 1,6%, dok su u rudarstvu i vađenju smanjene za 7,9%.

Na godišnjoj su razini zalihe gotovih industrijskih proizvoda u rujnu u prerađivačkoj industriji porasle 1,7%, dok su u rudarstvu i vađenju manje za 0,3%.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!