08:03 / 01.06.2018.

Autor: I.B./Hina

Zalihe industrijskih proizvoda u travnju na godišnjoj razini veće 5,9 posto

-

-

Foto: - / -

Istodobno su zalihe energije povećane za 44,4 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,5 posto.
Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima bile su u travnju veće za 1,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjoj razini povećane za 5,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), zalihe intermedijarnih proizvoda na kraju travnja u usporedbi s prethodnim mjesecom bile su manje za 2,7 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 7,4 posto, dok su zalihe kapitalnih proizvoda na mjesečnoj razini pale 18,8 posto.

Istodobno su zalihe energije povećane za 44,4 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,5 posto.

Na godišnjoj su razini, pak, zalihe intermedijarnih proizvoda povećane za 8,7, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju 8,1 posto.

Zalihe energije su u odnosu na prošlogodišnji travanj smanjene za 2,1 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 5,6 posto, a kapitalnih proizvoda za 14,2 posto.

Promatrano po područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD), zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju travnja su u usporedbi s mjesecom ranije u prerađivačkoj industriji veće 1,5 posto, a u rudarstvu i vađenju 2,5 posto.

Na godišnjoj su razini, pak, zalihe gotovih industrijskih proizvoda u travnju u prerađivačkoj industriji bile veće za 6,1, a  u rudarstvu i vađenju za 0,9 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!