Nekim tvrtkama za vrijeme pandemije posao je procvao

22.01.2022.

21:00

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/HRT

Zamjetan rast izvoza

Zamjetan rast izvoza

Foto: Dnevnik / HRT

U pandemiji su se ugasile mnoge tvrtke, no ima i onih kojima je posao procvao. Potvrđuje to i zamjetan rast izvoza koji je do studenog prošle godine gotovo 30% veći nego 2020., posebice na europsko tržište. Djelomice je razlog povećan izvoz sirove nafte u Mađarsku, ali i izvozni rekordi naše prodorne elektroindustrije, farmaceutike, IT sektora. Ugovorenih poslova neke tvrtke imaju više nego ikada.

Prodor Končarevih trafostanica u Švedsku, transformatori za Ameriku i hidrocentrale za Afriku i Aziju - novi su poslovi naše stoljetne tvrtke koja u izazovnoj pandemiji ostvaruje rekordne prihode.

- U ovu godine ulazimo s 5 milijardi kuna ugovorenih poslova pa smo tako na tržištu Austrije, Švedske, u dalekoj Indoneziji i Japanu ostvarili nove prodajne iskorake, rekao je Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara.

Svijet već osvajaju i sigurnosni željeznički sustavi inovativne zagrebačke tvrtke koja sve više širi tržište. Knjiga narudžbi već je popunjena za iduće tri godine.

- Moram spomenuti Veliku Britaniju, gdje smo direktno sa željeznicom sklopili nove ugovore. To je 46 vlakova za budući veliki klub u New Castleu, to je jedna velika referenca jer to je jako teško tržište za probiti se, rekao je Zvonimir Viduka, direktor ALTPRO-a.

I dok Altpro zbog širenja poslovanja traži slobodne pogone, prodorna riječka farmaceutska tvrtka dovršava proizvodno-logistički centar u Kukuljanovu i gradi novi istraživački centar u Rijeci. Lani su premašili milijardu kuna prihoda, i to uglavnom od izvoza.

- Za 2022. očekujemo dvoznamenkaste stope rasta i vidimo oporavak na svim tržištima. U procesu smo registracije proizvoda u Kini, gledamo kako možemo na jedan hibridan način ući u Ameriku i definitivno idemo naprijed, rekao je Mislav Vučić, direktor JGL-a.

Snažnih izvoznika ima, no još ih je malo jer samo 15% naših tvrtki izvozi.

- Mi ćemo zaposliti novih 100 djelatnika da upravljaju novim tehnologijama. Od ukupnog prihoda koji će biti 100 milijuna eura, izvoz je 80%, rekao je Đuro Horvat, direktor Tehnixa.

Italija je, zanimljivo, u pandemiji potisnula Njemačku kao naše vodeće izvozno tržište, a zabilježen je najveći skok izvoza - od čak 50% - u Mađarsku, Tursku i Ameriku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!