Zamjetno blaži rast cijena u poljoprivredi EU-a na početku 2023.

28.06.2023.

17:57

Autor: T.D./HRT/Hina

Blaži rast cijena u poljoprivredi

Blaži rast cijena u poljoprivredi

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Cijene poljoprivrednih proizvoda u EU porasle su znatno blaže na početku godine dok je u Hrvatskoj rast bio stabilan, iznad europskog prosjeka, unatoč naglom popuštanju ulaznih troškova, pokazali su podaci Eurostata.

Rast cijena poljoprivrednih proizvoda u EU dosegnuo je vrhunac u trećem prošlogodišnjem tromjesečju kada su poskočile za 30 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije. Na kraju godine blago je popustio, na 26 posto.

U prva tri ovogodišnja mjeseca poskupljenje je zamjetno ublaženo i košarica poljoprivrednih proizvoda bila je za 17 posto skuplja nego u istom razdoblju 2022., utvrdio je Eurostat.

Najviše su poskupjela jaja, u prosjeku za 60 posto. Slijede riža i svinje čija je cijena porasla oko 50 posto.

Skok cijena jaja u EU odražava nestašicu hrane za piliće i smanjeni izvoz žitarica iz Ukrajine te izbijanje ptičje gripe u Belgiji i Nizozemskoj, napominju u Eurostatu.

Uzlet u Španjolskoj i Portugalu


Najveći rast prosječne cijene poljoprivrednih proizvoda u prvom kvartalu zabilježen je u Španjolskoj i Portugalu, od 33 posto, odražavajući sušu na Iberijskom poluotoku koja je rezultirala smanjenom proizvodnjom, navode u Eurostatu.

U Hrvatskoj su cijene poljoprivrednih proizvoda u prva tri ovogodišnja mjeseca bile u prosjeku više za 22,5 posto nego u istom razdoblju lani. U četvrtom kvartalu 2022. uvećane su za 21,7 posto.

U trećem lanjskom kvartalu poljoprivredni su proizvodi u Hrvatskoj bili za 27,5 posto skuplji nego godinu dana ranije, a u drugom i prvom kvartalu za 22 odnosno 11,4 posto, pokazuju tablice Eurostata.

Pad cijena bilježila je na početku ove godine samo Litva, za dva posto, navodi se u izvješću.

Posustajanje ulaznih troškova


Posustajanje cijena poljoprivrednih proizvoda u EU odražavalo je znatno sporiji rast cijena dobara i usluga koji se koriste u poljoprivrednoj proizvodnji, uz godišnju stopu rasta od 11 posto u prva tri ovogodišnja mjeseca. Na kraju prošle godine bili su porasli za 27 posto.

Značajno je poskupjela stočna hrana, za 16 posto, te sjeme i sadni materijal, za 14 posto, i sredstva za zaštitu bilja i pesticidi, za 12 posto.

Najveći rast prosječne cijene inputa u poljoprivredi u prvom je kvartalu u odnosu na isto razdoblje 2022. zabilježen u Mađarskoj, od 29 posto. Slijede Poljska i Slovačka, gdje su porasle za oko 20 posto.

U Hrvatskoj su cijene inputa u poljoprivredi u prvom kvartalu bile samo 4,47 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, nakon 29-postotnog skoka u četvrtom kvartalu i 44,84-postotnog u trećem kvartalu.

Najblaži rast ulaznih troškova u poljoprivredi bilježila je na početku ove godine Nizozemska, od svega jedan posto. Slijede Malta i Luksemburg gdje su porasli za tri posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!