Direktor MOL-a: Zamrzavanje cijena goriva moglo bi izazvati nestašicu

11.07.2022.

12:40

Autor: HRT/Hina/Reuters

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

Mađarska vlada trebala bi odmrznuti cijene goriva jer će zamrzavanje prije ili kasnije dovesti do nestašice, rekao je izvršni direktor mađarske naftne i plinske kompanije MOL Zsolt Hernadi. Mađarska se suočava s "ekstremno opasnom" situacijom jer ograničavanje cijena goriva povećava potrošnju, upozorio je jučer Hernadi.

MOL je već pozvao vladu da postupno ukine ograničenja. 

Kako bi zaštitila građane od inflacije, vlada je u studenome prošle godine ograničila maloprodajnu cijenu benzina i dizela na 480 forinti odnosno 1,20 dolara po litri, produljivši nedavno mjeru do listopada ove godine.

Odredili su i da gorivo po sniženoj cijeni mogu kupovati samo domaći potrošači, što je izazvalo spor s Europskom komisijom. MOL je pak u lipnju ograničio prodaju goriva za osobne automobile na 50 litara dnevno, što znači da vozači sada mogu tankirati upola manje goriva nego u prethodnim mjesecima.

Hernadi je nedjelju upozorio i da bi Mađarska već u ovom mjesecu trebala puniti skladišta goriva jer će 65 posto MOL-ovih rafinerija u Mađarskoj biti zatvoreno u kolovozu radi održavanja. MOL-ova rafinerija u Slovačkoj već je zatvorena, rekao je, a trebala bi ponovo proraditi 20. srpnja.

Globalni opskrbni lanci nisu sigurni kao što su bili, pa se ne može u potpunosti isključiti nestašica goriva, rekao je šef Orbanovog kabineta Gergely Gulyas. Nestašicu ipak ne treba očekivati, naglasio je Gulyas, jer Mađarska ima rezerve goriva koje pokrivaju šest mjeseci potrošnje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!