15:50 / 05.05.2022.

Autor: Hina/HRT/V.G.

Započelo podnošenje zahtjeva za COVID-19 potpore stočarima i peradarima

Potpore stočarima i peradarima

Potpore stočarima i peradarima

Foto: Damir Spehar / PIXSELL

Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je izvijestilo da je započelo podnošenje zahtjeva za covid-19 potpore stočarima i peradarima, za što je osigurano 36,6 milijuna kuna.


Kako se navodi u priopćenju, otvoreno je podnošenje zahtjeva za mjere iz programa potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima u stočarstvu i peradarstvu zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom covid-19 u 2022. godini, ukupne vrijednosti 36,6 milijuna kuna.

Zahtjeve za potporu moguće je podnijeti najkasnije do 25. svibnja.

Cilj programa je pružanje financijske pomoći primarnim proizvođačima u sektoru stočarstva i peradarstva, koji su se uslijed usporavanja ili potpune obustave gospodarskih aktivnosti uzrokovanih pandemijom virusa covid-19 suočili s dugotrajnim i velikim poslovnim poteškoćama uslijed ukupnih tržnih poremećaja vezanih uz pad potražnje te time vezano pad cijena i konačno padom prodaje.

Riječ je o nastavku programa koje je Vlada donijela u prosincu prošle godine te osigurala za stočarstvo 171 milijun kuna i za peradarstvo 20 milijuna kuna, istaknuli su iz Ministarstva.

S obzirom da neki stočari i peradari nisu uspjeli ostvariti potpore sada im se pruža ta mogućnost, napominju iz Ministarstva, dodavši da pravo na potporu ne mogu ostvariti korisnici koji su već ostvarili potporu temeljem programa iz prosinca.

Iz Ministarstva navode kako je do sada putem Programa potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima u stočarstvu isplaćeno 139 milijuna kuna, dok je putem Programa potpore sektoru peradarstva isplaćeno 14 milijuna kuna pomoći za gubitke zbog prisilnog smrzavanja mesa peradi i poteškoća u plasmanu jaja A klase.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!