Zaposlenicima zadarske Liburnije za travanj 10% veće plaće

13.04.2023.

Zadnja izmjena 16:56

Autor: Melita Šare/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Zaposlenicima zadarske Liburnije za travanj 10% veće plaće

Zaposlenicima zadarske Liburnije za travanj 10% veće plaće

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Zaposlenici zadarske prijevozničke tvrtke Liburnija d.o.o. za travanj će dobiti 10% veće plaće kako je i obećano na inicijalnom sastanku sindikata i grada Zadra. Ponovno se sastaju 15. svibnja i novi bi kolektivni ugovor trebao biti potpisan najkasnije do 30. lipnja, zaključeno je na sastanku predstavnika sindikata, zadarske gradske uprave i direktora Liburnije Edvina Šimunova.

U novi kolektivni ugovor bit će ugrađen zahtjev za ukupnim povećanjem od 15% na razini cijele tvrtke te nova sistematizacija radnih mjesta s većim rasponom plaća između minimalca i složenijih poslova, izvijestili su novinare nakon sastanka predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel i sindikalni povjerenik u Liburniji Marin Sikirić.

Jedan od problema, rekao je Novosel, jest raspon između najmanje i srednje plaće.

Odnos najnižih plaća s ostalim plaćama je na omjeru 1:1,5 ili 1:1,6, a trebao bi biti 1:3,75. Zato u novom kolektivnom ugovoru tražimo da najniža plaća bude 700 eura te da ostali koeficijenti budu s time usuglašeni. Sadašnji odnos sveden je na uranilovku, zbog čega radnici gube motivaciju za ostanak u Liburniji. Odlaze vozači i mehaničari, pitanje je što će biti s prijevozom putnika, dodao je.

Kao jedan od problema Sikirić je naveo velik odlazak radnika, zbog čega je upitan nastavak dosadašnjeg poslovanja Liburnije.

Plaće vozača su male, ovisno o fondu sati od 800, 850 do 900 eura neto. Vozača na tržištu nema, na natječaj za deset novih vozača javi se jedan ili nijedan. Trenutačno je u Liburniji oko 120 vozača, a da bismo normalno funkcionirali, trebalo bi ih još dvadesetak, kazao je Sikirić.

Problem je i u radionici gdje je u zadnjih godinu dana broj mehaničara smanjen s 50 na 35.

Zbog problema oko gradskog proračuna, koji bi trebao biti usvojen početkom svibnja, dogovoreno je da će se novi sastanak održati polovicom svibnja, a direktor Šimunov svima je zajamčio povećanje od 10% već za ovaj mjesec.

Sindikalci poručuju da bi i ostala zadarska komunalna poduzećima uskoro mogla očekivati bolje uvjete rada, bez obzira što zadarski proračun još nije izglasan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!