19:30 / 13.04.2020.

Autor: I.D./Sanja Smiljanić/Dnevnik/IMS/HRT

Zapošljavanje u vrijeme koronavirusa

-

-

Foto: - / -

Unatoč ograničenju radnog vremena, trgovina bilježi rast prometa i zapošljava nove radnike.
Zbog koronavirusa mnogi su poduzetnici morali zatvoriti svoja vrata. Trenutačno je na Zavodu za zapošljavanje prijavljeno više od 152 000 nezaposlenih. Posljednjih dana ipak je vidljiv blagi pad broja nezaposlenih. Naime, neke industrije zapošljavaju radnike.

Trgovci, prehrambena industrija, IT sektor, farmaceuti - u ovom trenutku rade više nego prije krize uzrokovane koronavirusom. Unatoč ograničenju radnog vremena, trgovina bilježi rast prometa i zapošljava nove radnike.

- Sasvim sigurno da ćemo zapošljavati, radna snaga se vratila, uobičajeno je da kad prođe ova kriza da će trgovina još jače raditi i da će biti dovoljno radnika za zaposlenje, izjavio je izvršni direktor trgovine Lonia Dragan Munjiza.

Raste i distribucija digitalnih sadržaja. Ali s obzirom na to da im je veći dio projekata vezan za svjetska tržišta, moguće je da i taj sektor bude pogođen.

Farmaceutska industrija radi punim kapacitetom. Ponajprije rade na proizvodnji sredstava za dezinfekciju kako bi neometano opskrbljivali zdravstvo i tržište.

- Mi zapravo kontinuirano zapošljavamo prema našim potrebama. Ono što je činjenica jest da ljudi i dalje troše svoje lijekove, kronična terapija se i dalje nastavlja i mi ne očekujemo neke značajne promjene. Ono što jest činjenica da neće biti pada potražnje kao u drugim sektorima, rekao je predsjednik Uprave Plive Mihael Furjan.

Najviše je pak novih nezaposlenih u ugostiteljstvu, prerađivačkoj industriji i turizmu koji je bio veliki pokretač novozaposlenih.

Stručnjaci upozoravaju da će mala i srednja poduzeća teško opstati bez još jednog gospodarskog paketa pomoći Vlade. Ohrabruju najave da će dio velikih tvrtki preživjeti bez otpuštanja radnika i bez financijske pomoći države.

Poslušajte video.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!