16:29 / 27.02.2020.

Autor: Kristina Tartaro/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Zašto Norvežani dolaze u Zadar?

-

-

Foto: - / -

Od siječnja Norvežani uživaju u avanturama, natjecanju sportaša i ljepotama Zadarske županije. Nakon 1. epizode, koju je gledalo 1,4 milijuna ljudi, stiglo je više od 30 upita za vilu u kojoj su natjecatelji boravili.
Potkraj prošlog ljeta u Zadarskoj županiji snimljena je 11. sezona najgledanijeg norveškog reality serijala koji se od početka godine prikazuje na prvom programu norveške nacionalne televizije. Zanimljivo je kako nakon svake sezone poraste zanimanje za odredište u kojem je sniman.

Od siječnja Norvežani uživaju u avanturama i natjecanju omiljenih sportaša, ali i ljepotama Zadarske županije. Samo u prva 3 dana nakon prve epizode, koju je gledalo 1,4 milijuna ljudi, stiglo je više od 30 upita za vilu u kojoj su natjecatelji boravili.

- Svi su bili oduševljeni lokacijom, destinacijom i svi su htjeli saznati koja je vila, kako se može kontaktirati. Jako je porastao interes za Zadar, izjavio je voditelj Ureda HTZ-a za Skandinaviju Vedran Sušić.

Finale je na programu sutra pa u skandinavskom predstavništvu, koje je u suradnji s Turističkom zajednicom županije i zadarskim Filmskim uredom, dovelo norveški reality, očekuju povećano zanimanje.

- Skandinavija nam je nešto za što se borimo već duže vrijeme. Otprilike od 2014. godine kada smo izgubili nekoliko turoperatora i nekoliko avionskih prijevoznika. Ovo može biti taj neki prijelomnik, nešto što će pobuditi još veći interes, kazala je direktorica TZ-a Zadarske županije Mihaela Kadija.

- Zadarsku županiju, ja bih rekao, treba ponovno otkriti. Bila je prije nekoliko godina popularna među Norvežanima, a ovaj show će sigurno pomoći da bude opet, izjavio je veleposlanik Kraljevine Norveške u RH Haakon Blankenborg.

Istraživanja pokazuju da su televizija, a osobito reality programi među najučinkovitijim promotorima nekog odredišta.

- Posebno u onim slučajevima kada je jasno dano do znanja da se to odvija baš u toj destinaciji. U ovom slučaju imamo jasnu situaciju, rekla je voditeljica Odjela za turizam Sveučilišta u Zadru Božena Krce Miočić.

Norvežani vole putovati. Vole i potrošiti. Strah od koronavirusa ondje zasad ne utječe na booking pa naši sugovornici vjeruju kako će zadarsko područje već ovoga ljeta osjetiti pozitivne učinke popularnog realityja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!