18:56 / 23.01.2018.

Autor: HRT

Zašto se zatvara jedan od najvažnijih pogona u Rafineriji Sisak?

-

-

Foto: - / -

S odlukom o zatvaranju pogona ne slažu se sindikati u Ini, no tvrde da će se fokusirati na očuvanje radnih mjesta, odnosno zbrinjavanje radnika.
Nakon što je Ina najavila da će se u drugoj polovini godine zatvoriti jedan od najvažnijih pogona u Rafineriji Sisak, ne prestaju stizati reakcije. Iz kompanije ističu kako je to jedina moguća odluka, ministar Ćorić najavio je da će 40-ak radnika koji će ostati bez posla dobiti otpremnine ili zamjenska radna mjesta, a iz Stožera za obranu Rafinerije poručuju da je to tek prvi korak u njezinu gašenju i traže hitan sastanak s premijerom.

Pogon u Sisku koji namjeravamo ugasiti proizvodi benzin i ukapljeni naftni plin, a toga imamo i previše. Želimo pojačati proizvodnju dizela, što ćemo raditi u Rijeci. Tako u Ini objašnjavaju razloge zatvaranja pogona. "Rafinerija Sisak generirala je gubitak od 264 milijuna kuna. Stoga trebamo rafinerijski sustav koji će funkcionirati bolje nego danas. Treba biti jasno da je ovo poslovna odluka Ine, a ne odluka diktirana od strane MOL-a", objašnjavaju u Ini. 

Sa zatvaranjem ovog pogona slažu se i u Vladi. "Riječ je o poslovnoj odluci Uprave Ine o poslovnom planu za 2018. godinu, koji je podržao i Nadzorni odbor. Dakle, tu je riječ o poslovnoj logici koja u konačnici nosi bolji poslovni rezultat."

Takvom stajalištu Banskih dvora ne mogu se načuditi u Stožeru za obranu Rafinerije Sisak. "Ne radi se ovdje ni o 40 ljudi, ni o djelomičnom ukidanju rada nekih pogona, već se jednostavno radi o zatvaranju rafinerije na mala vrata, što MOL jako dobro čini", kažu.

S odlukom o zatvaranju pogona ne slažu se ni sindikati u Ini, no tvrde da će se fokusirati na očuvanje radnih mjesta, odnosno zbrinjavanje radnika.

Analitičari ističu da sa sadašnjom razinom proizvodnje Hrvatskoj ne trebaju dvije rafinerije. No jednako tako kažu da bi sve bilo drukčije da se ulagalo u istraživanje i proizvodnju nafte i plina te da su rafinerije modernizirane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!