18:38 / 17.08.2019.

Autor: Sanja Smiljanić Grubišić/P.F./HRT

Zaustavljen rast gotovinskih kredita

-

-

Foto: - / -

Brzo, lako i jednostavno, tako banke reklamiraju gotovinske kredite Zato je HNB bankama preporučio da za gotovinske kredite imaju iste kriterije kao i za stambene.
Podaci o mjesečnim transakcijama gotovinskih nenamjenskih kredita pokazuju da se njihov rast godinama ubrzavao. Stoga je HNB izdao preporuku o razboritosti banaka pri odobravanju gotovinskih kredita. Rezultat toga je zaustavljanje rasta takvih kredita posljednja dva mjeseca.

Brzo, lako i jednostavno, tako banke reklamiraju gotovinske kredite jer im je u interesu da se što više zadužujemo, a dio građana kredit doživljava kao dobiveni novac. Zato je HNB bankama preporučio da za gotovinske kredite imaju iste kriterije kao i za stambene. Neke se banke toga pridržavaju pa je posljednja dva mjeseca usporeno izdavanje gotovinskih kredita.

Banke zbog zaštite osobnih podataka više nemaju mogućnost razmjenjivati informacije o zaduženosti građana u drugim bankama, pa neki korisnici uzimaju više kredita koje zatim ne mogu vraćati. Stručnjaci apeliraju da se zadužujemo odgovorno.

HNB će nastaviti nadzirati banke prilikom izdavanja gotovinskih kredita. Najavili su da će poduzeti odgovarajuće mjere ako banke ne budu primjenjivali njihove preporuke. Za sada se jedna banka toga ne pridržava, pa će biti obavljen dodatan nadzor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!