16:25 / 23.05.2019.

Autor: HRT

Završena prva faza izgradnje terminala Zagreb Deep sea

-

-

Foto: - / -

Vrijednost ove faze je 112 i pol milijuna eura od čega je 84 milijuna zajma i 28 i pol milijuna eura iz Državnoga proračuna.
Završena je gradnja prve faze novog kontejnerskog terminala riječke luke, poznatijeg pod nazivom Zagrebačka obala. Glavni je to dio Projekta obnove riječkoga prometnog pravca - koji je financiran zajmom Svjetske banke i iz državnog proračuna.

Novi kontejnerski terminal Zagreb Deep sea dugačak je 400 metara, a dubina mora je 20 metara što znači da može primiti kontejnerske brodove s najdubljim gazom. S današnjim danom, ističu u Lučkoj upravi, završio je najveći projekt u sklopu obnove riječkoga prometnog pravca Rijeka Gateway projekta koji je hrvatska Vlada pokrenula u suradnji sa Svjetskom bankom. Vrijednost ove faze je 112 i pol milijuna eura od čega je 84 milijuna zajma i 28 i pol milijuna eura iz Državnoga proračuna.

Za dvije godine trebala bi biti završena i druga faza gradnje koja predviđa proširenje terminala za dodatnih 280 metara. Terminal će kad bude u potpunosti završen imati kapacitet između 800 tisuća i milijun kontejnerskih jednica (TEU-a).

No, to će biti obveza budućega koncesionara. Tko će to biti odlučit će se nakon koncesijskog natječaja i evaluacije ponuda, a iz Lučke uprave ne žele otkrivati pojedinosti već samo kažu da je interes pokazalo sedam najvećih svjetskih operatera iz Europe, Bliskog i dalekog istoka, a među njima su i kineski operateri.

Ugovor s budućim koncesionarom trebao bi se potpisati u zadnjem kvartalu ove godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!