Zbog hladnoće i mraza, voće će ove godine biti tražena roba

04.06.2021.

20:20

Autor: Klara Dujmović/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Slabiji urod voća

Slabiji urod voća

Foto: Dnevnik / HRT

Zbog hladnoće i mraza koji su nas pogodili početkom travnja, voće će ove godine biti tražena roba. U Kaldiru u središnjoj Istri, poznatom voćnjaku Poluotoka, ubiru se jagode i trešnje. Urod je više nego upola manji od uobičajenog, a proizvođači se bore za svaki plod.


Gotovo idilični prizori nasada jagoda. Ubiru se slatki, crveni plodovi. Jagoda je zdrava, no prinosi su zbog travanjskih hladnoća veoma mali.

- Sadnica bi vam dala od 500 do 700 grama. To je bio maksimalni urod. Ove godine je jako prepolovljen, kaže Klaudija Laganis, voćarka iz Kaldira.

U berbi sudjeluje cijela obitelj. Dnevno se ubere 50 kilograma.

- To se sad bere pa se ide slagati, pa se sutra nosi na pulsku tržnicu, kaže Leo Laganis.

Na tržnici će kupci za njih dati od 35 do 40 kuna. Cijene zasad nisu podizali.

- Treba biti korektan. Možda ćemo dignuti, ali ne puno. S tih par kuna da dignemo po kili ne spasimo ni sebe ni njih, kaže Tarcizio Laganis, voćar.

Ovdje će voća ipak biti. No, sve ovisi o mikrolokacijama. U voćnjaku obitelji Bertoša uništeno je 90 posto uroda.

- Drugih godina mi smo toliko robe poklanjali. Davali prijateljima, gostima, a sad se borimo za svaku voćku, za svaku trešnju, kaže Samuel Bertoša, voćar.

I u Josipovom nasadu jabuka je upola manje. Iako je kasnije je cvala, plodovi su se formirali, no oštetila ih je tuča, pa će urod biti manje kvalitetan.

- Ma lako je dignuti cijenu, ali treba biti realan. Sva Europa nije nastradala, a mi smo Europa, a ne Istra više. Tako da će voća biti, cijene će biti uvijek iste, kaže Josip Dantanjana.

Voća će iz domaćeg uzgoja nedostajati. No, voćari se tješe i ovim skromnim urodom. Zarade li dovoljno da prezime, bit će zadovoljni.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!