Zbog pandemije izvoz ribe obustavljen

18:34 / 17.04.2020.

Autor: Ivona Ramadža Čolić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

-

-

Foto: - / -

Iako su ribarnice otvorene, u velikim su problemima zbog pandemije naši ribari jer samo mali dio njihova izlova završi na domaćim stolovima.
Iako su ribarnice otvorene, u velikim su problemima zbog pandemije naši ribari jer samo mali dio njihova izlova završi na domaćim stolovima. Izvoz, od kojega su imali najveće prihode, potpuno je zaustavljen.

Europski parlament odobrio je danas paket pomoći ribarima za gubitke koje su zbog pandemije imali od 1. veljače, a koji će vrijediti do kraja godine.

Dostavljaju na prag i činit će to dok god je Italija blokirana. Upita ima. Upute Stožera, sveto su im pismo.

- Mi smo skroz zaštićeni: od rukavica, maske, govori Nada Gašpić iz ribarske zadruge Tribunj.

Robu voze jednom tjedno po cijeloj županiji. Jer, bilo je ili na teren ili pod ključ.

- Neki ljudi uzmu i po 3-4 kilograma, neki kilu. Riba je očišćena, friško smrznuta tako da nemaju straha i to je riba  isključivo od naših tribunjskih ribara, naglašava Gašpić.

No prodaja na malo, samo je vatrogasna mjera! A snalazi se kako tko umije. Oglasna ploča su im i društvene mreže. "Rezervira" se ulov dok je još u mreži.  

- To su, opet ponavljam, jako male količine ribe jer mi 90 posto ulova šaljemo u Italiju koja je sad momentalno zatvorena, ističe Silvio Vidović, profesionalni ribar, Šibenik.

Susjedna zemlja odredište je većem dijelu ukupnog ulova hrvatskih ribara. Samo jednu četvrtinu plasiraju na domaće ribarnice.

Trpi zbog koronavirusa ribarski sektor, ali otkrio je, kažu ribari, i stare boljke. Pod HITNO treba tražiti načine da se domaća riba plasira domaćem potrošaču.

- Hrvati malo jedu ribu i to je najveći problem. Treba raditi na svijesti potrošača da je hrvatska riba kvalitetna i da kupuju hrvatsku ribu, govori Joško Pedišić iz Koordinacija koćara Hrvatske.

I tu ne treba stati - misli dio njih. Prostora da se stvari poslože drugačije ima.

- Apsurdno je da hrvatska ribarska flota u ovakvim situacijama ne zna gdje će sa ulovom, a da veliki trgovački centri ili ne prodaju ribu ili u dobrom dijelu prodaju ribu iz uvoza. To je direktno udarac u leđa hrvatskom ribarskom sektoru, ističe Petar Baranović, vlasnik ribarskog obrta, Šibenik.

I nakon krize, kažu ribari, vidat će rane mnogih, ali lekcija je ovo i za budućnost jer riba iz hrvatskog Jadrana završiti treba na hrvatskom stolu!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!