21:54 / 05.04.2020.

Autor: Ivica Grudiček/V.K./Dnevnik3/IMS/HRT

Zbog pandemije vinari u kritičnom stanju

-

-

Foto: - / -

Međimurski vinari, zbog pandemije izazvane koronavirusom, zbrajaju štetu. Potrošnja vina, kao i prihodi sveli su se na nulu.
Međimurski vinari, zbog pandemije izazvane koronavirusom, zbrajaju štetu. Potrošnja vina, kao i prihodi sveli su se na nulu. Uložen novac im se ne vraća, a vinograde je potrebno pripremiti za sljedeću berbu. Boje se da će mnogi - propasti.

Zatvoreni ugostiteljski objekti i restorani, nedostatak kontakata i nemogućnost kretanja - sve je to srozalo potrošnju vina. Obitelji Kojter iz Svetog Urbana butelje stoje.

- Mi vinari smo u kritičnom stanju kao i ugostitelji, hotelijeri i cijeli turizam. Zakočeni smo, govori Anton Kojter, vinar.

Boris Novak trebao je tisuće butelja odvesti u Dalmaciju no "korona" mu je posao uništila.

- Desetak tisuća butelja mi je i dalje na zalihi, trebalo je biti prodano, ali ništa od toga, rekao je Novak.

Ni velike svibanjske vinarske manifestacije - Urbanovog ove godine u Međimurju neće biti.

- Sigurno otkazivanje jer sponzori nas ne mogu pratiti, ljudi nam neće moći doći, naglašava David Štampar, vinar.

Vinograd ne traži gospodara, nego slugu - ove ljude narednih tjedana čekaju intenzivni radovi i veliki troškovi. Sezonskih radnika sad ima, ali nema - novca.

- Kad je to sve bilo u Kini mislili smo - to je tamo negdje, neće to nas zadesiti, ali ovo je sad stvarnost i poljoprivrednici su u teškom položaju, naglašava Novak.

Zalažu se Međimurci da država subvencionira male vinare po uzoru na Austriju.

- Najmanje gospodarstvo dobije nepovratno 1000 eura mjesečno, veće do šest tisuća eura, a kamate i kredite plaća država, govori Kojter.

Vinari se boje da će ovu krizu preživjeti samo - najžilaviji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!