Zbog visokih cijena Francuzi masovno smanjuju kupnju

29.08.2023.

15:52

Autor: D.M./HRT/Hina

Francuzi kupuju sve manje

Francuzi kupuju sve manje

Foto: ilustracija / Shutterstock

Francuzi masovno ograničavaju kupnju osnovnih potrepština zbog visokih cijena, upozorio je u utorak izvršni direktor najvećeg francuskog maloprodajnog lanca Carrefoura, pozivajući vladu da odgodi zakon kojim se ograničavaju promotivni popusti.

- Vidimo tsunami netrošenja u Francuskoj. Kada osnovne namirnice više nisu priuštive, kada se ljudi odriču osnovnih proizvoda, moramo nešto poduzeti, rekao je predsjednik i izvršni direktor Carrefoura Alexandre Bompard za radio Franceinfo.

U srijedu Bompard bi se zajedno s drugim čelnicima u sektoru maloprodaje trebao sastati s ministrom financija Brunom Le Maireom kako bi razgovarali o troškovima života.

Trgovci tvrde da je problem u zakonu a ne u cijenama


Čelnik Carrefoura rekao je da će od ministra zatražiti "jednogodišnji moratorij na primjenu Descrozaillesovog zakona", koji ograničava promotivne akcije u segmentu kozmetičkih, higijenskih i proizvoda za njegu.

Zakon je usvojen u ožujku ove godine i trebao bi stupiti na snagu u ožujku 2024. godine i ograničiti popuste na tu skupinu proizvoda na 34 posto. Carrefour trenutno, na primjer, može prodavati prašak za pranje rublja uz 60 posto popusta, rekao je.

Pritisak ministra na trgovce


Ministar Le Maire ishodio je u ožujku od 75 ključnih proizvođača hrane obećanje da će smanjiti cijene stotina proizvoda, a u utorak izjavio je da će pojačati pritisak na trgovce i proizvođače da pojeftinjenja budu još značajnija.

Od 75 vodećih prehrambenih kompanija kojima je vlada naredila da smanje cijene, samo ih je oko 40 pristalo to učiniti, rekao je zamjenik ministra u srpnju.

- Na dobrom smo putu. Cijene padaju zato što smo intervenirali, zato što smo podvrgnuli pritisku trgovce i proizvođače i zato što ćemo to raditi i dalje. Sutra se sastajem s malotrgovcima, a prekosutra s proizvođačima... s jednim jedinim ciljem - da se intenzivira pad cijena, rekao je Le Maire novinarima.

Najavio je i da će ih zamoliti da prošire skupinu proizvoda čije bi se cijene mogle sniziti, a želi i da više proizvođača surađuje u toj inicijativi.

- Sada ih je 35. Mislim da možemo pridobiti više proizvođača da nam se se pridruže u borbi protiv visokih troškova života, poručio je francuski ministar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!