20:42 / 17.01.2020.

Autor: P.F./HRT

Zeleni tjedan veliki projekt, mogao bi biti značajan za nas

-

-

Foto: - / -

Zeleni tjedan u Berlinu svečano je otvoren danas, a iz Njemačke se u emisiju HRT-a Tema dana javila ministrica poljoprivrede Marija Vučković.
Hrvatska poljoprivreda se do 26. siječnja predstavlja kao zemlja partner na velikom međunarodnom sajmu u Berlinu. Na gotovo 120.000 metara četvornih izložbenog prostora oko 400.000 posjetitelja moći će vidjeti ukupno oko 100.000 proizvoda iz 60-ak zemalja svijeta.

Zeleni tjedan svečano je otvoren danas, a iz Berlina se u emisiju HRT-a Tema dana javila ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

- Riječ je o dugotrajnim pripremama, dogovor partnerstva Hrvatske na velikom, snažnom međunarodnom sajmu, jednom od najvećih svjetskih sajmova poljoprivrede, prehrambene industrije i hortikulture sklopljen je tijekom mandata tadašnjeg ministra Tomislava Tolušića. Zajedno s nama je radila Hrvatska gospodarska komora, imali smo pomoći i pokroviteljstvo Vlade i Hrvatske turističke zajednice. No najveća pomoć i podrška bili su naši proizvođači, kako mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva iz područja primarne poljoprivrede tako i veliki prehrambeni sustavi kojima se Hrvatska ponosi. Svi su se odazvali, svi su podržali projekt i to je za nas bilo iznimno značajno, objasnila je ministrica Vučković.

Dodala je kako na Zelenom tjednu sudjeluje 48 takvih proizvođača iz sektora poljoprivrede i prehrambene industrije.

- Smatramo da je to veliki projekt. Za nas bi mogao biti vrlo značajan. Neke zemlje su iskusile nakon partnerstva na Zelenom tjednu snažno povećanje izvoza na veliko njemačko tržište. Mi se nadamo da ćemo isto tako povećanje izvoza ostvariti. Sinoć smo se doista lijepo predstavili , imali smo sjajan glazbeno-umjetnički doživljaj. Danas smo imali niz bilateralnih i međunarodnih susreta i svi su se osvrnuli na prošlu večer na kojoj smo nastojali predstaviti hrvatske krajeve, glazbu i tradiciji, no ne se samo zadržati na samo tradiciji nego unijeti neke elemente modernog. Isto takvu priču želimo ispričati s našim poljoprivrednim proizvodima, rekla je Vučković.

Uvjerena je da će se tijekom Zelenog tjedna sigurno će se sklopiti poslovi.

- Međutim, ono što je još važnije osigurat će se mnogi dugotrajni kontakti. Neki od nazočnih proizvođača i prerađivača već imaju i ostvaren izvoz u Njemačku i mnoge dobre poslovne kontakte, no neki tek očekuju takve kontakte, rekla je ministrica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!