Želja za jačanjem partnerstva Hrvatska-Južna Koreja

04.11.2021.

20:40

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/P.F./HRT

Hrvatska-Južna Koreja, Poslovni forum u Zagrebu

Hrvatska-Južna Koreja, Poslovni forum u Zagrebu

Foto: Dnevnik / HRT

Ulaganje korejskog Hyundaja u Rimac automobile, donacije Vukovaru i Petrinji, rastući broj korejskih turista u Hrvatskoj i skromna trgovinska razmjena okosnica su naše suradnje s Južnom Korejom. Želja za jačanjem partnerstva potvrđena je na poslovnom forumu u Zagrebu kroz vrijedne dogovore i potpisane sporazume.

Koreanci su Petrinji i Vukovaru već donirali vrijedne pošiljke Covid testova i zaštitnih maski. S korejskom delegacijom u Zagreb je stigla i nova donacija zaštitnih maski dok u Seul kreću ogledni primjerci naših vina, pršuta, meda, prirodne kozmetike.

- Ponijet ćemo uzorke hrvatskih proizvoda i brošure u Koreju kako bi ih predstavili korejskim uvoznicima jer želimo povećati obim naše trgovinske razmjene, rekao je predsjednik korejskog udruženja uvoznika Kwang-hee Hong.

Transformatore već izvozimo na korejsko tržište baš kao i proizvode Kraša, Belja, Zvijezde. No izvoziti možemo daleko više, slaže se dvadesetak poduzetnika okupljenih na skupu gospodarske komore.

- Što se tiče korejskog tržišta mi smo tamo prisutni. Imali smo jedan mali kontejner od 6500 litara vina koji smo izvezli i želimo još produbiti suradnju, istaknuo je Darko Janković, vinar s Hvara.

- Proizvodimo prirodnu kozmetiku , mislim da možemo surađivati jer imamo i mi inovativnu kozmetiku kao i oni, smatra Nika Brlečić Uroić, iz Priroda liječi.

Korejski poslovni ljudi razmišljaju i o osnivanju Korejskog inovacijskog centra u Hrvatskoj.

-  Razgovarao sam o toj ideji u Zagrebu te s gradonačelnikom Pule. Volim Hrvatsku i želim ju promovirati u kongresnom centru na najvećem korejskom otoku gdje uskoro otvaram gastro kutak, izjavio je potpredsjednik korejskog inovacijskog Vijeća Kim Jung Ryool.

 Prije pandemije godišnje smo ugostili 400.000 korejskih turista, a potpisivanjem sporazuma o suradnji turističkih agencija moglo bi ih biti još više.

- Nadamo se da će iduće godine broj turista rasti i da ćemo za nekoliko godina ostvariti rekordnu posjećenost jer Koreanci žele putovati i upoznati Vašu predivnu zemlju, naglasio je Oh Henry, predsjednik korejskog udruženja turističkih agencija KATA.

HTV doznaje da bi se iduće godine mogla ponovo uspostaviti direktna avionska linija iz Seula za Hrvatsku na radost turista i poslovnih ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!