Željeznici odobrenja i jamstva za kredite

14.04.2022.

13:52

Autor: T.D./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Zeljko Hladika / Pixsell

Vlada je u četvrtak odobrila i dala jamstvo za kredit radi financiranja obnove i modernizacije željezničke infrastrukture, a dala je i prethodnu suglasnost za ugovor o predfinanciranju i najmu za nabavu sedam dizel - električnih motornih vlakova.

HŽ Infrastruktura se kod HBOR-a zadužuje za 200 milijuna kuna, uz fiksnu kamatnu stopu od 0,80 posto, a država za taj kredit daje odobrenje i jamstvo. Poček kredita je tri, a rok otplate glavnice deset godina u šestomjesečnim ratama.

Novcem iz kredita planira se financirati obnova i modernizacija željezničke infrastrukture.

Ukupna kreditna zaduženja HŽ Infrastrukture na dan 31. siječnja 2022. godine iznose 1,78 milijardi kuna.

Vlada je dala suglasnost i za sklapanje ugovora o predfinanciranju i najmu između HŽ Putničkog prijevoza i EUROFIMA-a u iznosu od 31 milijuna eura radi nabave sedam dizel električnih motornih vlakova od Končara.

Otplata je jednokratna, nakon 15 godina, uz fiksnu kamatnu stopu od 0,68 posto i uz pravo vlasništva nad sedam vlakova do konačne otplate, koje služi kao jamstvo otplate kredita.

Nabava vlakova nastavlja se na vladinu odluku iz prosinca 2012. godine, kada su Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i HŽ Putnički prijevoz zaduženi za provedbu aktivnosti radi nabave 44 motorna vlaka za putnički prijevoz i to 12 dizel motornih i 32 elektromotorna. 

Do sada je nabavljeno 29 elektromotornih vlakova i pet dizel motornih vlakova, a isporuka tri elektromotorna vlaka se očekuje do kraja ove godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!