Željeznicom iz Istre u Zagreb samo preko Slovenije

01.12.2018.

17:12

Autor: Senka Mošnja/V.K./HRT

default error photo
Željeznička pruga u Istri slijepo je crijevo domaćeg prometa. Istra željeznicom nije povezana s ostatkom zemlje pa se, primjerice, u Zagreb vlakom može jedino preko Slovenije.
Željeznička pruga u Istri slijepo je crijevo domaćeg prometa. Istra, naime, željeznicom nije povezana s ostatkom zemlje pa se, primjerice, u Zagreb vlakom može jedino preko Slovenije. Nedavna konferencija o prometnoj povezanosti Istre to je pitanje ponovno aktualizirala. I opet su počela obećanja o gradnji pruge.

Iako ranojutarnji vlak iz Buzeta za Pulu zna biti popunjen, već od 8 ujutro gužvi nema. Osim površnog ušminkavanja, desetljećima se nije ulagalo ni u prugu ni u vlakove.

"Meni su super, ja sam se naviknula na ove naše istarske i meni je dobro. Ali ne bi bilo loše kad bi bilo bolje", rekla je Dara. "Jedanput sam došla, nije bilo vlaka i rekli su da će doći autobus. Čekali smo sat i pol i umjesto da naruče autobus iz Briona, oni su naručili iz Buzeta... Znači Rijeka naručuje autobus da dođe po putnike", govori Anđela.

Povezanost s ostatkom zemlje ne postoji. Resorni ministar najavljuje da Hrvatske željeznice počinju raditi na tome. Osim probijanja željezničkog tunela kroz Učku, modernizirala bi se i postojeća pruga prema Sloveniji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!