16:24 / 06.12.2019.

Autor: Mario Kurevija/T.D./HRT

"Žena i točka": Sve više žena ima poduzetnički duh

-

-

Foto: - / -

Hrvatska gospodarska komora u posljednjih se 10 godina aktivno uključila u projekte koji potiču žene na poduzetništvo.
Žene su i dalje manje plaćene od muškaraca. No imaju poduzetničkog duha. U porastu je i udio vlasništva u tvrtkama od 22%, rečeno je na konferenciji "Žena i točka" u Otočcu.

Konferencija "Žena i točka" okupila je poduzetnice iz Hrvatske i susjednih zemalja. Statistike su pokazale da se žene najviše zapošljavaju u sektoru zdravstva i socijalne skrbi te obrazovanja.

- Želimo od njih na neki način kroz institucionalnu podršku koju komora daje dati neki vjetar u leđa i od njih stvoriti Liderice, objašnjava Irena Banić, Županijska komora Otočac.

Hrvatska gospodarska komora u posljednjih se 10 godina aktivno uključila u projekte koji potiču žene na poduzetništvo. Radi se na podizanju samopouzdanja i pružanju potrebne podrške kako bi se žene lakše odlučile i krenule u poduzetničke vode.

- Žene u poduzetništvu i muškarci je razlika je tu i moramo zapravo raditi na tome da što više žene se potiču da ulaze u poduzetništvo i zapravo one su i kreativnije i zapravo emocionalno i socijalno osjetljive, kaže Vesna Torbarina, Sektor za međunarodne odnose HGK.

Povijesna baština Like do sada je bila potpuno nepoznata i zanemarena te je izvrsna prilika za poduzetništvo.

- Kad sam vidjela koliko hrabrih žena bez da miješaju politiku samo uzimaju svoju kreativnost svoje srce, svoje emocije, jer rade čudesne stvari, ističe Ljubica Uvodić Vranić, profesorica psihologije.

- A zapravo ljudi nisu svjesni koliko im ta baština zapravo može upravo dati egzistenciju, kaže Vanja Kostelac Gomerčić, predsjednica udruge "Baštinica".

Razmjenom ideja, prezentacijom i sklapanjem poslovne suradnje ova konferencija uklanja stereotipe o ženi majci, domaćici te otvara vrata spoznaje ženama da su uz sve to i uspješne poduzetnice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!