Žene koje poslovnu nišu traže u divljem, samoniklom bilju

27.04.2019.

14:06

Autor: Tatjana Lisičin/I.H./HRT

default error photo
Šćaven, koziroga, divlji bob i mrkva, žutinica te obavezna grzdulja. To su samo neke od brojnih vrsta jestivog bilja zanimljivih lokalnih imena, koje u imotskome kraju raste doslovno na svakome koraku.
Iz okolice Imotskog, točnije Runovića, stiže nam zanimljiva reportaža o tamošnjim ženama koje svoju poslovnu nišu traže u divljem, samoniklom bilju. Naravno, divlje je to povrće, voće, začinsko i ljekovito bilje. A što se sve od njega može spravljati u duhu najbolje tradicije toga kraja s našom su splitskom ekipom podijelile  članice udruge "Cvit u kamenu".

Šćaven, koziroga, divlji bob i mrkva, žutinica te obavezna grzdulja. To su samo neke od brojnih vrsta jestivog bilja zanimljivih lokalnih imena, koje u imotskome kraju raste doslovno na svakome koraku. Po zapuštenim livadama, na rubovima šuma, među kamenjem.

Jestive samonikle biljke rastu u svim mogućim uvjetima, a u žene su oduvijek dobro znale osobinu svake. Nije bilo tegobe za koju se u prirodi nije mogao pronaći lijek. Žene su znanja prenosile na kćeri i unuke. Ta su se znanja vremenom približila zaboravu, ali srećom - nisu zaboravljena.

- Tako je i moja baka postoluška i na mene prenijela to, ja sam uz nju naučila toga jako puno, ali sam s vremenom i od drugih ljudi i razne literature naučila puno vrsta, rekla je Mladenka Puljiz.

Mladenka rado dijeli svoje znanje. Predložila je i u sklopu udruge "Cvit u kamenu" organizirala radionicu, a s polaznicama potom krenula u osvajanje livada i brda. Od vrsne travarke žene su mnogo su naučile o tome kako prepoznati divlje zelje i pripremiti od njega ukusno jelo.

- Nekad je ovo bio osnovni uvjet za preživit u ovim krajevima, jer kad su bile zime, hladne i dugotrajne, kad bi se potrošilo ono što raste u vrtovima, onda se bralo divlje zelje, dodaje Puljiz.

U proljeće, dok su mlade, biljke su jestive i vrlo hranjive. Kad otvrdnu, ljekovite su, nastavlja Mladenka. U pripremi biljaka najvažniji dio je pranje. Treba odstraniti svaku mrvicu zemlje i uvenule dijelove trava. Oprana biljka potom se usitnjava, i spaja u sjajno jelo - mišancu.

Udruga pomaže Mladenki i nizu drugih da nesebično podijele svoja znanja koja bi u suprotnome ostala samo na razini hobija, a u budućnosti možda bila i zaboravljena. Prijavljuju se na europske, a nastoje osmisliti i samostalne projekte.

Cilj "Cvita u kamenu" je promicanje kvalitete života žena, kad je riječ o poslu, kulturi, zdravlju i slobodnom vremenu. Oživljavanje zajednice, čuvanje tradicije i zadržavanje života u njihovom prekrasno ruralnom kraju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!