21:24 / 08.03.2020.

Autor: Ivana Bukulin Zlatović/Dnevnik/B.A./HRT

Žene u poduzetništvu: Napravila zaokret u pedesetima

-

-

Foto: - / -

U svijetu je 35% tvrtki u vlasništvu žena, a Hrvatska i u tome kaska - samo ih je 22% u njihovim rukama
Na Dan žena donosimo priče o onima koje su odlučile pokrenuti vlastiti posao. U svijetu je 35% tvrtki u vlasništvu žena, a Hrvatska i u tome kaska - samo ih je 22% u njihovim rukama. Većinom su to mali biznisi i vrlo je malo onih koje imaju veći broj zaposlenih i više prihode.

Od onog svakodnevnog pitanja "što ćemo danas jesti kad dođemo kući" Željka Maras napravila je posao. Sve je počelo uslugom kuhanja po kućama, a danas je preraslo u proizvodnju polugotovih jela.

- Svaki put kad bi se netko odselio od doma, otišao na faks ili jednostavno u svoje vlastito kućanstvo, često su tu bile mame, bake, tete koje su ga opskrbljivale teglicama šalše, bolonjeza, sarmi, punjenih paprika. Zapravo to sada radimo mi, samo na profesionalniji i suvremeniji način, kaže.

Mnoge su žene u poduzetništvo ušle kako bi ostvarile svoje ideje. Danijela Bilakić zaokret je napravila u pedesetima i to joj je, kaže, bila najbolja odluka u životu. Sada je posao napokon ispunjava. Vlasnica je tvrtke za proizvodnju preparata za imunitet.

- Kad vam neka majka nazove i kad kaže kako je djetetu bolje, ili netko stariji, nema tih novaca... Ja u ovo nisam nikako ušla zbog novca, kažu da sam vrlo naivna, kaže Bilakić.

Žene su većinom samozaposlene ili imaju male tvrtke. I godinama ostaju na razini mikropoduzeća.

- Ali ono gdje je zapravo skriveni potencijal ili gdje bi žene trebale biti ambicioznije i zaista koristiti svoje sposobnosti, trebale bi te svoje male biznise učiniti barem srednjima, pa i velikima, zato što imaju potencijala za to, kaže Dijana Kolbas Dešković s Instituta Zaposlena mama.

Da bi posao rastao, trebale bi se više udruživati, umrežavati jer jedino zajedničkim snagama mogu preuzeti veći dio kolača na tržištu.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!