17:03 / 24.03.2020.

Autor: Hina/HRT

Žestoka poruka vladajućih profiterima

Foto: ilustacija, Pixabay

Foto: ilustacija, Pixabay

Foto: - / -

Državni inspektorat vrši provjere. Marže su se višestruko povećavale, a 47 izvida je u tijeku, dodao je.
Premijer Andrej Plenković ponovno je apelirao na trgovce da ne dižu cijene proizvoda, odnosno ne koriste krizu izazvanu epidemijom koronavirusa i potres u Zagrebu za profitiranje, poručivši da im to neće proći.

- Koronavirus u Hrvatskoj - najnovije informacije

- Državni inspektorat, ministarstva, svi će voditi računa da onima koji nepotrebno dižu cijene proizvoda to jednostavno neće proći. Ne dolazi u obzir da netko u krizi zarađuje više nego što je to normalno, poručio je Plenković nakon sastanka članova Vlade i članova Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Ponovno je pozvao građane da budu maksimalno odgovorni, drže razmak i vode računa jedni o drugima, jer će se samo disciplinom i odgovornim ponašanjem, praćenjem uputa Stožera i liječnika, smanjiti broj zaraženih i dinamika širenja zaraze.

Komentirajući mjere za pomoć gospodarstvu, koje su danas predstavljene u Vladi, Plenković je poručio: Paket mjera je više od 30 milijardi kuna, plus krediti koji će se uzimati. Ovo je prva faza". Izvijestio je kako su u Hrvatskoj pokrenute dvije humanitarne akcije pomoći, "Zajedno za Zagreb i "Hrvatska protiv koronavirusa", te kazao kako su dobrodošli svi koji žele pomoći.

I ministar unutarnjih poslova Davaor Božinović, na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite kazao je kako je Državni inspektorat uočio poskupljenje kod 17 proizvoda za koja je bilo navedeno da ne bi smjeli podkujeti. Marže su se višestruko povećavale, a 47 izvida je u tijeku, dodao je.

- Mogu s vama podijeliti samo razočaranje zbog toga što postoje oni koji ovu situaciju koriste da bi dodatno zaradili na dječjoj hrani, dezinfekcijskim sredstvima, na pelenama, tjestenini, na svemo onome što nam je u ovom trenutku potrebno, kazao je Božinović. Nećemo zaboraviti kako se tko ponašao u ovoj krizi, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!