Žetva kamilice, naše najzastupljenije biljke

13.05.2023.

19:58

Autor: Sani Lukić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Žetva kamilice

Žetva kamilice

Foto: HTV / HRT

U tijeku je prva proljetna žetva, ona kamilice. No zbog učestalih kiša žetva već kasni. Kamilica je naša najzastupljenija ljekovita biljka, uzgajamo je na oko 6 tisuća hektara, najviše u Podravini i Slavoniji. Gotovo sav urod ide izvan naših granica, a Hrvatska na godinu izveze ljekovitog bilja u vrijednosti 20 milijuna eura.

Da je godina prosječna, već bi polovina kamilice bila požnjevena, međutim, zbog iznimno lošeg proljeća, ove je godine žetva tek počela. Tako je i na 130 hektara pitomačkog proizvođača i prerađivača ekološke kamilice.

- Ona se nije razgranala dovoljno zbog hladnog vremena i bojim se da će biti rezultati nešto slabiji nego prošle godine, nego inače. Lanjsko je proljeće obilježila suša pa je u tim uvjetima urod bio oko 600 kilograma po hektaru na lakšim tlima, dok su kooperanti ove tvrtke imali od 700 do 800 kilograma, naglašava Josip Ivanec, voditelj proizvodnje "Jan-spider" iz Pitomače.

Podravsko pjeskovito tlo pokazalo se iznimno povoljnim za uzgoj kamilice. Profitabilna je, no zbog prošlogodišnjeg naglog poskupljenja plina za sušenje mnogi su bili zabrinuti. Sada je cijena plina ponovno umjerena što uz relativno dobar urod i kakvoću budi optimizam.

- Profitabilna, dohodovna, hajmo reći do sad je bila, sad ćemo vidjeti što će biti dalje. Prošlogodišnja cijena relativno je bila dobra i to se svodilo na 18 kuna u prosjeku. Sada još nije određena cijena, a vjerojatno će i kvaliteta odrediti cijenu, istaknuo je Saša Sever, Stari Gradac.

No uz kakvoću, iznimno je važna čistoća kamilice. Ovdje se uzgaja ekološka, bez trunke pesticida.

- Kamilica je iz godine u godinu sve čišća jer, na svu sreću, određeni pesticidi koji su uvelike remetili proizvodnju u Podravini pa i Slavoniji su na crnim listama, odnosno, zabranjeno je njihovo korištenje u EU, naglašava Denis Nemčević, predsjednik Uprave Spider grupe Pitomača.

Podravska kamilica već tri desetljeća osvaja strana tržišta, pa gotovo sav urod završi izvan granica Hrvatske.

- Tražena, prepoznata već dugi niz godina. Evo, mi se od 96. bavimo ljekovitim biljem, kamilicom i svih tih godina ona je zastupljenija i sve prepoznatljivija i sve veća je potražnja na tržištu za njom tako da mogu reći s ponosom, hrvatska kamilica je svjetski brend, naglašava.

Čistoćom kamilice i bogatstvom eteričnih ulja ovdje su osvojili brojne kupce pa mnogi kamilicu u Podravini nazivaju bijelim zlatom. Upotrebljava se ne samo u prehrambenoj nego i farmaceutskoj industriji, za čajeve, kreme, masti i ulja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!