16:38 / 18.07.2019.

Autor: Sani Lukić/V.K./HRT

Žetva pšenice u jeku

-

-

Foto: - / -

U jeku je žetva pšenice, a što je zanimljivo, nakon gotovo 20 godina u nekim krajevima istodobno traje i žetva drugih ozimih kultura, poput uljane repice i ječma.
U jeku je žetva pšenice, a što je zanimljivo, nakon gotovo 20 godina u nekim krajevima istodobno traje i žetva drugih ozimih kultura, poput uljane repice i ječma.

Preporuka je proizvođačima da, ako mogu, pričekaju s prodajom i uskladište urod dok na tržištu cijena ne bude povoljnija.

Dobri rezultati žetve na poljima obitelji Vujić iz Antunovca pokraj Lipika nisu slučajni. Kad je bilo najpotrebnije, obavili su sve agrotehničke mjere.

- Odlične su ove godine, od 7 i pol do 8 tona po hektaru. Ostali parametri hektolitri i prema novome proteini? Od 15 do 16 posto ove godine, dosta dobri i zadovoljni smo, rekao je Žarko Vujić iz Antunovca.

Pšenica ovog proizvođača završit će u obližnjim sušarama u Hrastovcu pokraj Garešnice, kao i urod drugih kultura.

- Repica je jako loše, prinosi nikad nisu bili tako mali. Do dvije i pol tone. Pšenica je nešto što je krenulo. Ne znamo prinose, ali proteini su dobri. Proteini i hektolitar su zadovoljavajući, kaže Stjepan Pavlak, vlasnik tvrtke "Plodovi zemlje" iz Hrastovca.

- Standardna godina. Ništa previše ne očekujemo. Svaka kultura je isplativa tek toliko da se pokrijemo. Radi plodoreda nam treba, radi slame jer stočari smo, trebamo pšenicu. Isplativost je uvijek upitna, ali uz dobre uloge može se nešto postići, naglašava Zlatko Vlahek iz Trojeglave.

Tvrtka iz Hrastovca obrađuje 500 hektara, a ukupno sa 120 kooperanata čak oko 5000 hektara. Ovdje zasad suše i skladište urod i čekaju bolje cijene.

- Pšenica bi na ovo sve što smo uložili u nju morala bit najmanje 125, 130, 135 kuna. Uljana repica, ne znam možemo li se pokriti, naglasio je Pavlak. 

A u Hrastovcu ne gube vrijeme. Odmah nakon žetve uljane repice moćnim strojevima sije se soja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!