Žetva soje - problem je cijena otkupa

21.10.2018.

11:27

Autor: S.N./I.H./HRT

-

-

Foto: - / -

Ratare ne ljuti činjenica da na postrne kulture poput ove nemaju pravo na potporu. Zbog malih troškova proizvodnje, na postrnoj soji mogu zaraditi. No problem je otkupna cijena.
Sve se više domaćih poljoprivrednika okreće dobroj europskoj praksi - sjetvi postrnih kultura. U nas prednjače uljarice poput soje koja se upravo žanje drugi put ove godine. Urod i kakvoća su izvrsni, kažu ratari - čak tri tone po hektaru. Pa iako na postrne kulture kao što je soja ne dobiju državni poticaj, proizvodnja se zbog malih ulaganja itekako isplati.

Diljem slavonskih polja kombajni u punom pogonu. Ratarska je godina idealna pa se soju žanje već drugi put. Dobra iskustva razvijenih europskih zemalja u proizvodnji postrnih kultura u PPK iz Nove Gradiške prihvatili odavna.

Soja se u domaćim uvjetima pokazala najisplativijom. Siju se rane sorte, odmah nakon žetve žitarica, a ulaganja su mala. Ratare ne ljuti činjenica da na postrne kulture poput ove nemaju pravo na potporu. Zbog malih troškova proizvodnje, na postrnoj soji mogu zaraditi. No problem je otkupna cijena. Ne zna se ni za soju skinutu u prvoj žetvi. To im otežava planiranje sjetve drugih kultura.

Kako će sva postrna soja biti skinuta ovih dana, ostaje dovoljno vremena za pripremu tla za jesensku sjetvu. I to najvažnijih ozimih kultura, poput pšenice, ječma i zobi.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!