19:40 / 27.12.2020.

Autor: Hrvoje Matejčić/Dnevnik/IMS/P.F./HRT

Zimski odmor samo s propusnicom

-

-

Foto: - / -

Otkako su uvedene propusnice u našoj zemlji odmara se manje od 4000 turista, od čega je tek 1100 stranih.
Epidemiološke mjere vezane za putovanja obeshrabrile su i domaće i strane turiste, što se vidi i prema podacima iz sustava e-Visitor. Otkako su uvedene propusnice u našoj zemlji odmara se manje od 4000 turista, od čega je tek 1100 stranih.

Mnoge su privukle snijegom prekrivene ličke kućice za odmor, no neki su se suočili s problemom oko propusnica kad su htjeli posjetiti Plitvička jezera. 

Mnogi su domaći gosti upravo na snježnoj plitvičkoj idili željeli provesti blagdane.

- Htjeli smo malo maknuti se iz ove koronasituacije i sam posao od doma i malo obići našu lijepu Hrvatsku, objasnila je Janja Frkonja iz Jastrebarskog.

Mladi par smještaj je pronašao u Ličko-senjskoj županiji, kojoj pripadaju Plitvice, i time su riješili problem s propusnicama. No gosti koji su smještaj rezervirali u Rakovici, Grabovcu ili Drežniku, koji su u Karlovačkoj županiji, imaju problem s dobivanjem propusnice žele li posjetiti i Plitvice.

- Naš smještaj je sad recimo udaljen šest kilometara od Nacionalnog parka, a da nemamo propusnicu izdanu do ovdje, ne bi mogli posjetiti Nacionalni park i mislim da to nema smisla, smatra Fabijan Rušćić iz Splita.

U turističkom naselju s karlovačke strane ističu da ih je odluka Nacionalnog stožera dovela u neugodan položaj. 

- Sad imamo i onaj problem kada su gosti već rezervirali i uplatitili smještaj nažalost ne mogu dobiti propusnice, neki ih dobiju vrlo lako, a neki nakon puno traženja dobivaju odbijenice i još uvijek su na čekanju, objašnjava Damir Stanišić, direktor holiday resorta u Grabovcu.

Kažu kako im je velik broj gostiju otkazao smještaj. A na isti problem žale se i njihovi lički kolege.

- Imali smo rezervacija, imamo i sada. Ne znamo što će biti s ovim propusnicama, još uvijek je nisu dobili naši gosti koji su rezervirali kuću do 10. siječnja, žali se Željko Tokić iznajmljivač iz Udbine.

Unatoč svemu Lika je za blagdane popunila gotovo sve kapacitete.

- Ova koronakriza upravo je hrvatskom gostu otvorila oči i rekla mu je da Austrija, Italija i nekakve alpske destinacije nisu jedino mjesto gdje se mogu provesti blagdani, smatra Mislav Orešković, iznajmljivač iz Rudanovca.

- Imala sam nešto lani, ali ove godine je bolje, bolje je jer imamo naše goste, rekla je Josipa Majstorović, iznajmljivačica iz Rudanovca.

A uz snježnu idilu nude se i brojni sadržaji - sve u skladu s epidemiološkim mjerama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!