Zbog višemjesečne suše ratari očekuju prosječnu žetvu

11.06.2022.

16:46

Autor: Renata Waldman/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Pšenice će biti

Pšenice će biti

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ratari su se na Danu polja pšenice i ječma požalili na skupoću repromaterijala i sušu koja će smanjiti urode. Ipak, na manifestaciji koju organizira osječki Poljoprivredni institut moglo se čuti i nešto utješno. Žitarica će biti, i to dvostruko više od potreba domaće mlinsko-pekarske industrije. 

Nakon dvije iznimne žetve, ove godine ratare očekuje jedna - prosječna. I to zbog višemjesečne suše. Kiša je zakasnila. 

- Sigurno neće biti urod zrna na razini prošle godine koja je bila izuzetna, mogli bismo reći, i rekordna. Ja očekujem kod mojih proizvođača jedan prosječan, pa i dobar urod zrna, rekao je doc. dr. sc. Alojzije Lalić, Poljoprivredni institut Osijek.

A njega bi zbog vremenskih neprilika moglo biti manje i do 15%. Ovisno o kulturi. Bolje neće biti ni u drugim zemljama.

- Ova godina je bila katastrofalna, loša. U mjesec april i maj nismo imali padaline, kiša tako da pšenica je stradala, a ječam, kako se kaže, izvukao se, naglašava Sterijo Nikolov iz Makedonije. 

Ratarima je ova proizvodna godina donijela i brojna poskupljenja, ponajprije mineralnih gnojiva. Vrijeme je neizvjesno, a cijene su trenutačno dvostruko više nego lani. No što će se dogoditi u žetvi - valja vidjeti. 

- Ove godine bi sve trebalo poskupjeti, i herbicidi i zaštita su poskupjeli, rekao je Mato Mikleušević iz Male Kopanice.

- Tri puta će biti potrebno veća cijena nego što je bilo prošle godine, naglašava Stjepan Zorić iz Erduta.

- Lani smo ostvarili cijenu od 1,35 po kilogramu. Ove godine se spominje nešto oko dvije i pol kune za kilogram pšenice, što je dobra cijena, govori Filip Vidović iz Feričanaca.

Kako god - jedno je sigurno - pšenice ćemo imati dosta. 

- Za Hrvatsku s obzirom na broj posijanih hektara i jedno općenito stanje kako pšenica u ovom trenutku izgleda možemo reći da za naše potrebe ima i da će biti vjerojatno još toliko i za izvoz, naglašava prof. dr. sc. Georg Drezner, Poljoprivredni institut Osijek.

Dobra vijest kada se zna da se u zemljama koje uvoze tu krušaricu već pojavio deficit. Istodobno, od jeseni rastu i cijene brašna i pekarskih proizvoda. Pa je pravo pitanje koliko ćemo u konačnici plaćati, primjerice, kruh. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!