Žito grupa i E.ON ugovorili izgradnju solarne elektrane

06.05.2022.

11:23

Autor: I.Z./HRT/Hina

Žito grupa i E.ON ugovorili izgradnju solarne elektrane

Žito grupa i E.ON ugovorili izgradnju solarne elektrane

Foto: Shutterstock / arhiva

Žito grupa i E.ON Solar, tvrtka iz sastava grupe E.ON Hrvatska, ugovorili su izgradnju solarne elektrane na lokaciji Tvornice ulja Čepin uz očekivane uštede 2,6 gigavatsata na godinu, čije puštanje u pogon se očekuje tijekom lipnja, izvijestili su danas iz te dvije tvrtke ne navodeći vrijednost investicije.

- Nova solarna elektrana, uz sedam koje Žito već ima, nastavak je održive energetske i ekološke strategije grupe, kaže se u priopćenju.

Fotonaponske elektrane smanjenju količinu energije koju treba kupovati za pojedine lokacije, čime se utječe na trošak proizvodnje te naposljetku i na CO2 otisak, budući da Žito grupa čini 0,3 posto ukupne potrošnje električne energije Republike Hrvatske, dodaje se.

- Strategiju ulaganja u fotonaponske elektrane donijeli smo prije dvije godine i od tada se intenzivno razvijaju projekti, a trenutno ih je 20-ak u raznim fazama, kazao je član Uprave Žito grupe Jozo Ljubičić.

Do sada je, kako je naveo, u rad pušteno sedam fotonaponskih elektrana ukupne snage 2,3 megavata, a nova u Tvornici ulja Čepin od dva megavata bit će najveća u grupi.

Kroz svoja četiri bioplinska postrojenja godišnje Žito od organskih ostataka s farmi i ratarske proizvodnje proizvede 43 gigavata električne energije što premašuje ukupnu potrošnju električne energije svih članica Žito grupe zajedno, a do kraja 2025. proizvodnja energije bi trebala biti dvostruko veća od potrošnje.

- Činjenica da Žito proizvede više električne energije no što potroši, svrstava ga u sam vrh ekološki odgovornih kompanija u Hrvatskoj, istaknuli su iz te tvrtke.

Direktor i član Uprave E.ON Solara Jurica Gregurić je kazao kako suradnja sa Žitom predstavlja zaokruženu održivu energetsku priču uz kupca koji je odavno prepoznao važnost ulaganja u obnovljive izvore energije kako bi postigao energetsku samodostatnost koja je dobila na važnosti u svjetlu energetske krize.

- Iako projekt predstavlja određenu kompleksnost u pogledu projektiranja i postavljanja imajući na umu da je dio elektrane na zemlji, a dio na krovovima zahvaljujući iskustvu i stručnosti naših inženjera uspjeli smo i ovaj projekt privesti kraju, istaknuo je.

Žito grupa je vodeća poljoprivredna i prehrambena grupa u Slavoniji koja trenutno ima više od 1.350 zaposlenih. Pokriva sektore ratarstva, svinjogojstva, govedarstva, peradarstva, trgovanja i kooperacije, industrije, silosnih kapaciteta i obnovljive energije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!