21:17 / 07.12.2020.

Autor: Zvjezdaan Heina/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Zlatna kuna u posebnim epidemiološkim uvjetima

-

-

Foto: - / -

Ovogodišnja dodjela nagrada Hrvatske gospodarske komore, Zlatna kuna, održala se u posebnim epidemiološkim uvjetima.
Većina je naših tvrtki zbog koronakrize na rubu preživljavanja, no ima i onih koje se vrlo dobro nose s teškim okolnostima. Ovogodišnja dodjela nagrada Hrvatske gospodarske komore, Zlatna kuna, održala se u posebnim epidemiološkim uvjetima.

Glavna je poruka da biznis, unatoč svim ograničenjima i problemima, ne smije stati.

Vodeći regionalni proizvođač staklene ambalaže na svoj 160 ti rođendan okitio se Zlatnom kunom kao najuspješnija velika tvrtka. U teškoj godini Vetropack straža završava najveću investiciju u povijesti.

- Trenutno smo u investiciji oko 50 milijuna eura u remontu staklarske peći. To će nam pomoći kad prođe ova kriza da budemo jači, konkurentniji i bolji, rekao je Tihomir Premužak, predsjednik Uprave, Vetropack Straža.

Za najbolji post start up zainteresiran je i NATO. Samoborska tvrtka proizvodi tražene svjetske radare u hidrologiji, a u Kini već drže trećinu tržišta. 

- Nama je skoro 100 posto prihoda sa stranog tržišta, uspjeli smo ove godine rasti 30 do 40 posto, zaposlili smo 4 nova djelatnika i puno smo ulagali u istraživanje, naglasio je Tomislav Grubeša, direktor Geoluxa.

Inovativne izvozne tvrtke su najotpornije i u nemiloj krizi zapošljavaju i osvajaju nova tržišta. Potvrđuje to i najbolja mala tvrtka koja je upravo iskoračila na golemo tržište Brazila, 

- Imamo proizvod koji koristi 20 milijuna ljudi gdje prate rezultate sporta u realnom vremenu. Odlučili smo nastaviti s našim planom otvaranjem poslovnice u Rio de Janeiru, naglašava govori Zlatko Hrkač, direktor tvrtke Sofa IT.

Osječki Genos, koji je na popisu 240 najboljih svjetskih biomedicinskih kompanija, najuspješnija je inovativna tvrtka, a zagrebački Croz - srednja.

U izazovnoj godini zahvaljujući mjerama Vlade sačuvano je 630 tisuća radnih mjesta poručio je putem videoveze premijer Plenković.

- Očekujemo značajan gospodarski oporavak više od 5 posto rasta iduće godine. Mislim da ćemo sa prioritetima koje smo definirali u programu oko energetske tranzicije digitalizacije, kružnog gospodarstva novih tehnologije i modernizacije infrastrukture, pokrenuti ciklus investicija, naglasio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Poduzetničke projekte brže mogu pogurati i povoljniji krediti Erste banke koja se uz Adriatik osiguranje također okitila Zlatnom kunom.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!