13:39 / 10.04.2019.

Autor: HRT

Zlatni otok Krk želi privući IT ulagače

-

-

Foto: - / -

Doznajte koji su krčki poduzetnički aduti, koji poslovi cvjetaju, a koji nedostaju.
Naši otoci žive uglavnom ljeti za vrijeme turističke sezone. Zbog loše prometne povezanosti, mnogi u ostataku godine opuste. Ne i Krk. Zahvaljujući ulaganju u poduzetništvo, ondje nema problema s depopulacijom. Koji su krčki poduzetnički aduti? 

Glavni je adut naravno turizam, no sve se više razvija i poljoprivreda, a lokalne vlasti žele iskorak i u drugim sektorima. Otoci koji su dobro prometno povezani nemaju toliko problema s depopulacijom, pa to omogućuje i jači gospodarski razvoj. Krk je naš najnaseljeniji otok koji je mostom povezan s kopnom. Posao s nekretninama cvijeta, tvrde na Krku, a ono čemu se žele okrenuti je IT sektor.

Najbolju zaradu među svim otočnim središtima ostvaruju poduzetnici u gradu Krku. Gotovo 1,5 milijardu kuna godišnje ili više od 12% ukupnih otočnih prihoda. Zlatni otok Krk je među najsunčanijim područjima u Europi, pa se najveći dio privatnog biznisa, logično, vrti oko turizma.

- Turizam ima snažne multiplikacijske efekte. Razvija sve druge obrtničke i poduzetničke djelatnosti, ali uz turizam u gradu Krku se razvija i nekretninski biznis, grade se stanovi za tržište. Ima puno obrtnika koji sudjeluju u toj izgradnji, objašnjava gradonačelnik Krka Darijo Vasilić.

Zbog optimizirane vodoopskrbe poduzetništvo cvate i u unutrašnjosti otoka. Uz elitne turističke vile, Krk je poznat i po kampovima. Upravo Glavotok prvi je kamp u Hrvatskoj koji je dobio certifikat "Eko".

Zbog plodnog tla i navodnjavanja Krk je i poljoprivredno oživio. Uz glasovitu žlahtinu, ima još gastro aduta - krčki pršut, pa maslinovo ulje, janjetina, a bit će i drugih. No, ono čega na Krku nema je IT industrija, stoga žele privući i takve ulagače koji će otvoriti nova visokotehnološka radna mjesta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!