16:56 / 29.04.2019.

Autor: P.F./Hina

Z.Marić: Pronaći način da osjetimo dizanje kreditnog rejtinga

-

-

Foto: - / -

Odluka agencije S&P da vrati hrvatski kreditni rejting u investicijsku zonu ima pozitivne implikacije na kretanje cijena obveznica te se u konačnici preljeva i na niže kamate, smatra.
Unatoč pozitivnim trendovima i podizanju kreditnog rejtinga, na tome ne treba stati, već je najvažnije naći odgovor na pitanje na koji način gospodarstvo i građani mogu osjetiti posljedice podizanja kreditnog rejtinga i pozitivne pomake koji iz toga proizlaze, ocijenio je ministar financija Zdravko Marić.

Ministar financija je na osječkom Ekonomskom fakultetu održao predavanje s temom "Kako smo postigli investicijski rejting", a koje je bilo najavljeno nakon što je rejting agencija Standard&Poor's (S&P) krajem ožujka podigla hrvatski kreditni rejting u investicijsko područje. 

- Odluka agencije Standard & Poor's od prije nekoliko tjedana da, nakon šest i pol godina, vrati hrvatski kreditni rejting u investicijsku zonu ima pozitivne implikacije na kretanje cijena naših obveznica, što se u konačnici preljeva i na niže kamate. No, moramo reći da su financijska tržišta i puno prije formalnih objava određene stvari ukalkuliravala u cijenu, rekao je Marić prije predavanja.

Podsjetio je kako je, još prilikom predstavljanja rezultata izvršenja državnog proračuna za 2018. godinu, istaknuto da će, unatoč protestiranim jamstvima u Uljanik grupi, ipak biti zabilježen višak proračuna opće drugu godinu za redom.

- Uz to, posebno me raduje činjenica da je nastavljen trend značajnog smanjivanja ukupnog troška kamata i u tri godine trošak kamata je smanjen za više od 25%, odnosno oko tri milijarde kuna. To je ono što svi kao porezni obveznici u konačnici plaćamo. Unatoč tom pozitivnom trendu, na tom ne smijemo stati i smatram da mi i dalje možemo smanjivati premiju rizika za našu državu pa tako i cijenu duga, odnosno kapitala, rekao je Marić.

S&P je krajem ožujka podigao kreditni rejting Hrvatske na razinu investicijskog sa BB+/B na BBB-/A-3, uz stabilne izglede. Agencija Moody's je krajem prošlog tjedna zadržala hrvatski rejting na špekulativnoj razini, 'Ba2', a poboljšala je prognozu iz stabilne u pozitivnu.

O brodogradilištima Uljanik i 3. maj

Ministar financija komentirao i stanje u Uljanik grupi, pri čemu je podsjetio da je riječ o privatnoj kompaniji, da su Uprava i Nadzorni odbor odgovorni za vođenje te kompanije, dok je država, kroz određene entitete, zadržala određeni, manji udio.  

- Međutim, država je bila uključena u cijeli taj proces, kao i u nekim drugim brodogradilištima, na način da je jamčila za izgradnju brodova koji su bili ugovoreni s kupcem, rekao je Marić, objašnjavajući kako bi kupac uplaćivao predujmove za određeni radni kapital, opremu, radnike i drugo kako bi se brod izgradio, ali je u isto vrijeme tražio od brodogradilišta, a onda i od državnih institucija, jamstva za ta avansna plaćanja, ako se dogodi nešto što nije bilo predviđeno. 

- No, ovdje smo bili svjedoci da su se brodovi ugovarali, jamstva za njih su se izdavala, a brodovi nikada nisu bili izgrađeni. Posljedica toga, i svih okolnosti koje su se dogodile u međuvremenu, je da je došlo do značajnog protesta tih jamstava. Država je do sada platila zaista veliki iznos, 3,1 milijardu kuna, podsjetio je ministar financija.

Ponovio je kako u slučaju Uljanika još uvijek stoje određena jamstva dodatno za naplatu, kao i da se u slučaju jamstava za jaružalo, koje se gradi za belgijskog brodara, pokušava naći rješenje kako bi se ipak umanjio teret za državni proračun.

- Suštinsko pitanje je uloga države u stvaranju uvjeta za gospodarski rast i olakšavanje načina poslovanja poduzetnicima kroz porezna rasterećenja. U ovom slučaju država je išla i korak dalje na način da se izravno kroz jamstva uključila u proces aktivnosti pojedinih brodogradilišta. Međutim, evidentno je da nije došlo do očekivanih rezultata, o čemu u konačnici govore i rezultati. Ta protestirana jamstva su svima stvorila poprilično jasnu sliku o svemu onome što se događalo proteklih godina, rekao je Marić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!